Wake Me Up When September Ends

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wake Me Up When September Ends
AlbumAmerican Idiot
FormatDigital nedlasting, CD singel, 7"
Artist, bandGreen Day
Utgitt13. juni 2005
Innspilt2003
SjangerAlternative rock
Lengde00:04:45
SpråkEngelsk
PlateselskapReprise
Låtskriver(e)Billie Joe Armstrong
Produsent(er)Rob Cavallo
Plassering(er)
Platina (RIAA)
Plass i kronologi
Holiday
(2005)
Wake Me Up When September Ends
Jesus of Suburbia
(2005)

Wake Me Up When September Ends er den fjerde singlen fra Green Days syvende studioalbum American Idiot. Sangen ble en stor hit i USA og Canada, men er til tross for det mest kjent for sin kraftige politisk inspirerte musikkvideo.

Meningen bak sangen[rediger | rediger kilde]

Det har vært mange og heftige debatter rundt meningen bak sangen («det skjulte budskapet»), og mange mener det er en protestsang mot Terrorangrepet 11. september 2001. Likevel står sangen datert «sept. 10» i heftet med tekstene som følger med albumet American Idiot samtidig som sangen er spor 11 på albumet. Billie Joe Armstrong har bekreftet ovenfor publikum at sangen er ment som en sang til minne om faren som døde av spiserørskreft da Armstrong var 10 år (1982).

I denne balladen besøker Armstrong sin smertefulle barndom, og tenker på den dagen han mistet sin uskyldighet da faren døde. Som mange andre som har opplevd en slik traumatisk opplevelse, kom han seg nok aldri helt, og han nekter å tro at det er tyve år siden den septemberdagen, derfra linjene «Like my father's come to pass, / twenty years has gone so fast». Armstrong assosierer september med smerte, og vil derfor heller ikke binde seg opp til noe relatert til måneden, får han til å synge «As my memory rests / But never forgets what I lost / Wake me up when September ends»

Musikkvideo[rediger | rediger kilde]

I likhet med de andre musikkvideoene til albumet var det Samuel Bayer som regisserte musikkvideoen. Jason White spilte også i musikkvideoen. Dette var andre gang han medvirket i en musikkvideo til Green Day (When I Come Around var den første), og var også første gang at noen andre enn Green Day selv spilte i musikkvideoen.

Historien i musikkvideoen spinner rundt et veldig ungt kjærestepar (spilt av Jamie Bell og Evan Rachel Wood) – gutten lover jenta at han aldri vil forlate henne. Senere, i en diskusjon, kommer det fram at han har vervet seg til United States Marine Corps. Han gjør dette for å vise sin kjærlighet til henne og for å sikre at hun er trygg. Hun på sin side er i dyp sorg og mener han bryter løftet han ga om å aldri forlate henne, og hun er redd for at han vil bli drept i Irak. Videoen viser deretter sekvenser der han i Irak blir tatt i et bakholdsangrep av opprørsstyrker. Scenen blandes med scener hvor hun med tårer i øynene befinner seg i et fredelig område. Videoen avsluttes på det samme området, og understreker hvor smertefullt det er å miste sin kjære på grunn av krig.

Videoen fortsetter «American Idiot's» anti-krigs holdning og motstanden mot invasjonen av Irak. Senere ble sangen en hyllest til ofrene etter Orkanen Katrina. Den 3. september 2005 ble en liveversjon spilt inn på Gillette Stadium i Foxborough (Massachusetts), og utgitt kort tid etter som hyllest til ofrene.