Hopp til innhold

Dead Kennedys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dead Kennedys
OpphavSan Francisco, USA (juni 1978)
SjangerHardcore punk, punkrock
Aktive år19781986
PlateselskapI.R.S. Records, Alternative Tentacles, Cherry Red
Nettstedhttp://www.deadkennedys.com
IMDbIMDb
Medlemmer
Jello Biafra, East Bay Ray, Klaus Flouride, D.H. Peligro, Carlos Cadona, Brandon Cruz, Bruce Slesinger, Jeff Penalty

Dead Kennedys er et amerikansk punkband som ble stiftet i 1978. Bandet er særlig kjent for sine venstreorienterte og til tider svært humoristiske tekster. Bandet har øvd stor innflytelse på både en rekke punk- og hardcore-grupper.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Bandet ble stiftet av Jello Biafra (egentlig Eric Reed Boucher) og East Bay Ray (egentlig Raymond Pepperell) på henholdsvis vokal og gitar. De fikk med seg 6025 (egentlig Carlos Codona) på gitar, Klaus Flouride (egentlig Geoffrey Lyall) på bassgitar og Ted (egentlig Bruce Slesinger) på trommer. 6025 forlot imidlertid bandet senere på grunn av psykiske problemer.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Bandets første singel, «California Über Alles», ble raskt en undergrunnshit. Denne ble fulgt opp med singelen Holiday in Cambodia før LP-en Fresh Fruit for Rotting Vegetables kom. Sammen med de to påfølgende singlene Kill the Poor og Too Drunk to Fuck, der Ted var erstattet av D.H. Peligro (eg. Darren Henley), var den de eneste av bandets utgivelser som kom inn på topp 100 i USA. Disse utgivelsene ble fulgt opp av singelen Nazi Punks Fuck Off og mini-LP-en In God We Trust Inc.

I 1982 kom LP-en Plastic Surgery Disaster, med singlene Bleed for Me og Halloween, som skulle bli bandets siste singler. Her beveger bandet seg i noen grad vekk fra den tradisjonelle punken og viser klart mer eksperimentielle takter. Denne utviklingen ble enda klarere på neste utgivelse, LP-en Franchenchrist fra 1985. Denne utgivelsen ble også viktig på andre måter. I førsteopplaget hadde bandet lagt ved en plakat av kunstneren H.R. Giger kalt Penis Landscape. Dette første til at en gruppe «bekymrede foreldre» gikk til sak for det de kalte «støtende materiale rettet mot mindreårige». Anklagene ble til slutt droppet, men saken knakk bandet økonomisk. Det var også denne rettssaken som var den direkte foranledningen til klistremerkene med Parental Advisory ble lansert. Før bandet ble oppløst ga de imidlertid ut LP-en Bedtime for Democracy, og posthumt ble albumet Give Me Convenience or Give Me Death, bestående av diverse tidligere uutgitte opptak, utgitt.

Reklamekontrovers[rediger | rediger kilde]

I 1998 kom klesmerket Levis med en forespørsel til de tidligere bandmedlemmene om de ville tillate bruk av «Holiday in Cambodia» i en reklame. Her satte imidlertid Biafra foten ned, noe som i sin tur førte til en rettssak der de andre medlemmene gjorde krav på rettighetene til bandets utgivelser, noe de fikk tilkjent. Biafra og plateselskapet Alternative Tentacles ble også dømt til å betale 200 000 dollars. I kjølvannet av rettssaken bestemte også de andre medlemmene seg for å starte opp bandet igjen, noe Biafra sa nei til både på grunn av rettssaken og på grunn av en prinsipiell motstand mot gjenforeninger.

De valgte derfor først Brandon Cruz, som imidlertid forlot bandet fordi de bare spilte gamle sanger. Han ble erstattet av Jeff Penalty som fortsatt er med dem på turneer. Bandet har gitt ut to konsertplater, men har ikke laget ny musikk siden gjenforeningen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]