American Idiot (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
American Idiot
AlbumAmerican Idiot
B-side«Too Much Too Soon», «Shoplifter» og «Governator»
FormatCD singel
Artist, bandGreen Day
Utgitt14. september 2004
Innspilt2003
SjangerPunk rock
Lengde2:54
PlateselskapReprise
Låtskriver(e)Green Day, Billie Joe Armstrong
Produsent(er)Rob Cavallo
Plassering(er)
Gull (RIAA)
Plass i kronologi
I Fought the Law
(2004)
American Idiot
Shoplifter
(2004)

American Idiot er tittelsangen og den første singelen fra Green Days syvende studioalbum, American Idiot.

Singelen gjorde det skarpt, og ble bl.a. den første Green Day singelen til å gå inn på Billboard Hot 100 allerede første uke med en 63.-plass. Singelen ble også Green Days første topp-5-singelen i Storbritannia med en 3.-plass som bestenotering. I tillegg til dette, toppen singelen også hitlisten i Canada.

Sangen ble skrevet av alle tre bandmedlemmene, og produsert av bandet sammen med Rob Cavallo. Sangen går i A-dur, og er kjent for gitarriffet som følger hele sangen, forutenom under refrenget.

«American Idiot» kritiserer USAs handlinger etter Terrorangrepet 11. september 2001 og refererer til spørsmål om paranoia, propaganda og media.

Sangen har senere vært å finne i bl.a Madden NFL 2005, samt i The Simpsons Movie spilt av organisten under begravelsen av bandet. Weird Al Yankovic har skapt en kjent parodi av sangen under navnet «Canadian Idiot».

Musikkvideo[rediger | rediger kilde]

Musikkvideoen for sangen ble regissert av Samuel Bayer. Den åpner i en stor åpen bygning, en lagerbygning, med bandmedlemmene som spiller foran et stort grønt-hvitt amerikansk flagg. Gjennom sangen blir ulike stunts utført, blant annet forlater Tré Cool trommesettet og løper rundt på scenen. I løpet av videoen blir grønnfargen drenert fra flagget, slik at bare det hvite med konturene av stjerner og striper blir igjen. Når gitarsoloen begynner, eksploderer grønn kloakk-lignende væske (trolig fargerestene fra det nå drenerte flagget) fra høyttalerne, oversvømmer settet, og dekker bandmedlemmene. På slutten av sangen slipper bandmedlemmene instrumentene sine i slammet, og går av scenen.

Gjennom hele videoen brukte Samuel Bayer grønnskjermsteknikker for å gjøre noen av medlemmene/områder av skjermen i sakte film, mens andre går i rask bevegelse, på samme tid.