Hopp til innhold

I Am Legend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
I Am Legend
Generell informasjon
GenrePost-apokalyptisk film, vampyrfilm, dramafilm, romanfilmatisering, actionfilm, skrekkfilm
Utgivelsesår2007
NasjonalitetUSA
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiFrancis Lawrence Rediger dette på Wikidata
ManusMark Protosevich, Akiva Goldsman, Joyce Hooper Corrington[1] Rediger dette på Wikidata
TemaEnslighet, pandemi
Basert på
I Am Legend Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Akiva Goldsman, David Heyman, James Lassiter, Neal H. Moritz
MusikkJames Newton Howard Rediger dette på Wikidata
FotoAndrew Lesnie Rediger dette på Wikidata
KlippWayne Wahrman Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeWill Smith, Alice Braga, Charlie Tahan, Salli Richardson, Willow Smith, Dash Mihok, Emma Thompson, April Grace, Mike Patton, Marin Ireland,[1] Alexander DiPersia, James McCauley, Caitlin McHugh, Vince Cupone, Heather Lang Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapWarner Bros., Original Film, Village Roadshow Pictures, Overbrook Entertainment, Heyday Films Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)InterCom
Netflix
Totalomsetning585 349 010 USD (globalt)[2] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)5. desember 2007[3]
10. januar 2008 (Tyskland)[4]
19. desember 2007 (Frankrike)
Eksterne lenker

I Am Legend er en amerikansk apokalyptisk og post-apokalyptisk science-fiction-skrekkfilm regissert av Francis Lawrence og med Will Smith i hovedrollen. Dette er tredje film basert på Richard Mathesons roman I Am Legend fra 1954. De to andre var The Last Man on Earth (1964) og The Omega Man (1971). Mathesons roman kom ut på Fredhøis Forlag i 1969 under tittelen Det siste mennesket.

Will Smith har rollen som virologisten Robert Neville. Han er immun mot et menneskeskapt virus, som opprinnelig ble lagd for å kurere kreft. Samtidig som han arbeider med å frambringe et botemiddel mot viruset, må han, alene i New York, forsvare seg mot muterte mennesker og andre skapninger frambrakt av viruset.

Filmselskapet begynte utviklingen av filmen i 1994, men produksjonen ble forsinket grunnet budsjettbekymringer knyttet til manuset. Innspillingen kom i gang i 2006 i New York og filmet hovedsakelig i byen, men også en scene som kostet 5 millioner dollar ved Brooklyn Bridge, den mest kostbare scenen som noen gang hadde vært filmet i byen. Filmen hadde premiere den 14. desember 2007 i USA og Canada.

Filmen har blitt kritisert for å avvike fra Richard Mathesons roman, særlig i dens framstilling av et særskilt kristent tema, skjønt avslutningen viser en port som blir åpnet og en kirke sentralt i bilde som frelse for hovedpersonen.[5] En del anmeldere favoriserte den alternative avslutningen som var med som tillegg på DVD-utgivelsen.[6]

Handling[rediger | rediger kilde]

I desember 2009 fant menneskeheten en medisin mot kreft. Medisinen viste seg å være et virus som drepte 90 prosent av jordas befolkning. De som ble syke ble til darkseekers. Bare noen få var immune mot viruset. Oberstløytnanten Robert Neville er muligens den eneste overlevende i New York. Sammen med sin hund Samantha lever han i skjul. Om dagen eksperimenterer han på darkseekers for å finne et botemiddel mot viruset, jakter på dyr og leter etter mat. Hver dag sender han ut radiosignaler i håp om å finne overlevende. Etterhvert finner han noe som kan være en kur. Han fanger en darkseeker for å prøve ut kuren og lar den stå i laboratoriet.

Hver dag drar han til byen for å låne noen DVD-er og på veien til butikken ser han en utstillingsdukke som vanligvis er ved huset hans. Han kommer nærmere, og det viser seg å være ei felle. Han slår om seg og blir hengende opp ned. Han våkner ved solnedgang, tar opp en kniv og kommer seg løs, men lander på kniven. Da ser han Alpha male som er lederen for en gruppe darkseekers med to infiserte darkseekershunder. Alpha male slipper dem løs. Hundene angriper Samantha som blir bitt. Robert tar opp pistolen, dreper hundene og tar Samantha med til laboratoriet. Der gir han henne kuren. Den virker ikke, og Samantha blir til en zombihund, som Robert må drepe.

Etter at Samantha er død, drar han til byen og vil begå selvmord. Han kjører over mange zombier, men til slutt blir bilen veltet og han besvimer. Han blir reddet av Anna og hennes sønn Ethan og tar dem med dit han bor. Neste dag angriper zombiene huset. De har gjemt seg bak et vindu i laboratoriet. Neville oppdager at zombien som han har testet kuren på har blitt frisk, så han kan gi blod fra den til Anna. Da kommer Alpha male og darkseeker-gruppen hans. Anna og Ethan gjemmer seg i peisen, bak en pult. Robert kaster en granat mot det som er igjen av darkseekers. Neste dag drar Anna og Ethan til en gruppe overlevende i Orlando. Der forteller hun: «Kl. 20.51 fant Robert kuren. Kl. 20.52 døde han for å beskytte den. Dette er legenden om ham.»

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ (på en) Box Office Mojo, Wikidata Q223142, https://boxofficemojo.com 
  3. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Journal of Religion & Film: Film Review: I Am Legend Arkivert 6. juli 2008 hos Wayback Machine., anmeldt av Christopher M. Moreman
  6. ^ Todd Gilchrist & Christopher Monfette (11. mars 2008): «I Am Legend (Two-Disc Special Edition) DVD Review». IGN.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]