I Am Legend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
I Am Legend
I Am Legend
Generell informasjon
Utgivelsesår14. desember 2007 (USA)
26. desember 2007 (Norge)
Prod.landUSA Amerikansk
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørFrancis Lawrence
ProdusentDavid Heyman
Akiva Goldsman
Neal Moritz
Erwin Stoff
ManusforfatterAkiva Goldsman
Mark Protosevich
Roman:
Richard Matheson
MusikkJames Newton Howard
SjeffotografAndrew Lesnie
KlippWayne Wahrman
Foran kamera
MedvirkendeWill Smith
Annen informasjon
Budsjett$150 millioner+[1]
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

I Am Legend er en amerikansk apokalyptisk og post-apokalyptisk science-fiction-skrekkfilm regiseert av Francis Lawrence og med Will Smith i hovedrollen. Det er den tredje filmversjonen basert på Richard Mathesons roman fra 1954 med tittelen I Am Legend, utgitt på norsk av Fredhøis Forlag under tittelen Det siste mennesket i 1969. De to tidligere filmatiseringene var The Last Man on Earth (1964) og The Omega Man (1971).

Will Smith har rollen som virologisten Robert Neville som er immun mot et menneskeskapt virus som opprinnelig hadde til hensikt å helbrede kreft. Han arbeider med å frambringe et botemiddel samtidig som han må forsvare seg alene i New York mot muterte mennesker og andre skapninger frambrakt av viruset.

Filmselskapet begynte utviklingen av filmen i 1994, men produksjonen ble forsinket grunnet budsjettbekymringer knyttet til manuset. Innspillingen kom i gang i 2006 i New York og filmet hovedsakelig i byen, men også en scene som kostet 5 millioner dollar ved Brooklyn Bridge, den mest kostbare scenen som noen gang hadde vært filmet i byen. Filmen hadde premiere den 14. desember 2007 i USA og Canada.

Filmen har blitt kritisert for å avvike fra Richard Mathesons roman, særlig i dens framstilling av et særskilt kristent tema, skjønt avslutningen viser en port som blir åpnet og en kirke sentralt i bilde som frelse for hovedpersonen.[2] En del anmeldere favoriserte den alternative avslutningen som var med som tillegg på DVD-utgivelsen.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

I desember 2009 fant menneskeheten en medisin mot kreft. Medisinen viste seg å være et virus som drepte 90 prosent av jordas befolkning. De som ble syke ble til darkseekers. Bare noen få var immune mot viruset. Oberstløytnanten Robert Neville er muligens den eneste overlevende i New York. Sammen med sin hund Samantha lever han i skjul. Om dagen eksperimenterer han på darkseekers for å finne et botemiddel mot viruset, jakter på dyr og leter etter mat. Hver dag sender han radiosignaler etter overlevende og venter på håp for å finne noen overlevende. Etterhvert finner han noe som kan være en kur. Han fanger en darkseeker for å prøve ut kuren. Han lar den stå i laboratoriet.

Hver dag drar han til byen for å låne noen DVD-er og på veien til butikken ser han en utstillingsdukke som vanligvis er ved huset hans. Han kommer nærmere og det viser seg til å vare ei felle. Han slår om seg og blir hengende opp ned. Han våkner ved solnedgang. Han tar opp en kniv og får seg løs, men lander på kniven. Da ser han Alpha male som er lederen for en gruppe darkseekers med to infiserte darkseekershunder. Alpha male slipper dem løs. Hundene angriper Samantha som blir bitt. Robert tar opp pistolen, dreper hundene og tar Samantha med til laboratoriet. Der gir han henne kuren. Den virker ikke og Samantha blir til en zombihund slik at Robert må drepe henne.

Etter at Samantha er død drar han til byen for å begå selvmord. Han kjører over mange zombier, men til slutt blir bilen veltet og han besvimer. Han ble reddet av av en kvinne ved navn Anna og hennes sønn Ethan. Han viser henne hvor han bor. Den neste dag angriper zombiene huset. De gjemmer seg i laboratoriet bak et vindu. Da ser han at zombien som han hadde testet på har blitt frisk. Han tar opp blodet og gir det til Anna. Da kommer Alpha maleog darkseeker gruppen hans. Anna og Ethan gjemmer seg i peisen bak en pult. Da tar Robert en granat ut og løper mot det som er igjen av darkseekers. Neste dag går Anna ut, hun tar med seg Ethan og drar til en gruppe overlevende i Orlando. Etter på sier hun: «Kl. 20.51 fant Robert kuren. Kl. 20.52 døde han for å beskytte den. Dette er legenden om ham.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steuer, Joseph: «Government agencies cover filmmakers in red tape», Reuters, 24. april 2007.
  2. ^ Journal of Religion & Film: Film Review: I Am Legend Arkivert 6. juli 2008 hos Wayback Machine., anmeldt av Christopher M. Moreman
  3. ^ Todd Gilchrist & Christopher Monfette (11. mars 2008): «I Am Legend (Two-Disc Special Edition) DVD Review». IGN.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]