Cam (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cam
Roing på Cam
LandEnglands flagg England
GrevskapCambridgeshire
Lengde65 km
MunningGreat Ouse ved Ely
Kart
Cam
52°12′35″N 0°06′59″Ø

Cam er en bielv til Great Ouse i det østlige England. De to elvene møtes sør for Ely, ved Pope's Corner. Via Great Ouse er Cam knyttet til det engelske kanalsystemet. Elven renner gjennom Cambridge, og så omkring 65 km videre før den renner ut i Nordsjøen.

Den het tidligere Granta, og fortsatt bruker mange som bor langs den dette navnet. Et av flere eldre navn på Cambridge var Grentabrige, som etterhvert ble forvansket til Cambridge. Ettersom byen hadde navn etter en bro over elven, ble det etterhvert noe underlig av det ikke var samsvar mellom navnene, og Granta ble omdøpt til Cam.

I 1702 ble det grunnlagt en forening for elvens bevaring, som fikk ansvar for å sørge for at den var farbar for båttrafikk. Dette inkluderer blant annet driften av tre sluser: Jesus-slusen, Bottisham-slusen og Baits Bite-slusen. Elven over Jesus-slusen, kalt Top River, er kun farbar for robåter og prammer. Mellom Jesus-slusen og Mill Pond ligger et populært turområde, hvor man har god utsikt mot mange av bygningene til University of Cambridge.

Rokonkurransene mellom forlegge universitetslag er en gammel tradisjon. De foregår mellom Jesus-slusen og Bottisham-slusen. Nedenfor Baits Bite, i delen som kalles Lower River, ligger mange husbåter.

De viktigste bielvene heter også offisielt Cam, men den ene går gjerne under det gamle navnet Granta, mens den andre kalles Rhee.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bogner, Franz X. & Tomkins, Stephen P. (2015): The Cam. An Aerial Portrait of the Cambridge River. Laber Foundation, ISBN 978-0-9932642-0-7.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]