Ipswich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ipswich

Kart over Ipswich
Vist i Suffolk

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionØst-England
Adm. grevskapSuffolk
Seremonielt grevskapSuffolk
StatusDistrikt og by (town)
Adm. senterIpswich
Areal39,41 km²
Befolkning133 384 (2011)
Bef.tetthet3 384,52 innb./km²
ONS-kode42UD
Kart
Ipswich
52°03′34″N 1°09′20″Ø

Ipswich er administrasjonsbyen og et administrativt distrikt i Suffolk, England. Den ligger ved en fjord som dannes av elven Orwell.

Byens moderne navn er avledet fra middelaldernavnet «Gippeswic», antagelig tatt fra enten et angelsaksisk personnavn, eller fra et tidligere navn for utløpet av elven Orwell (men helt uten slektskap med navnet på elven Gipping).[1] I 2011 hadde byen Ipswich en befolkning på 133 384 innbyggere,[2] mens det utbygde boligområdet er beregnet for å ha en befolkning på rundt 180 000 innbyggere.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har vært bosetninger på stedet siden steinalderen, og man finner kontinuerlige spor etter mennesker også gjennom jernalderen, romersk tid og angelsaksisk tid.

I angelsaksisk tid begynte bosetningen, som til da hadde vært liten og spredt, å vokse på grunn av den praktiske havnen. Det hevdes at Gippeswick var den første angelsaksiske byen, og kongedømmet East Anglia var en periode sentrert omkring byen.

Byen fikk sitt første charter av kong Johan i 1200. Den vokste og ble velstående gjennom tekstilhandel med kontinentet. I 1380 skrev Geoffrey Chaucer satiriske bemerkninger om kjøpmennene i Ipswich i Canterbury-fortellingene.

I middelalderen ble en helligdom viet til jomfru Maria et viktig pilegrimsmål. Statuen av Maria ble fjernet ved reformasjonen, og skulle brennes. Det hevdes dog at den ble smuglet ut av landet og er bevart i Nettuno i Italia.[4]

Kardinal Thomas Wolsey ble født i Ispswich ca. 1475. Han var sønn av en rik jordeier, og ble en av Henrik VIIIs nærmeste politiske allierte. I 1528 grunnla han et kollegium i sin fødeby, som nå heter Ipswich School.

I 1555 ble en gruppe protestanter, Ipswichmartyrene, brent som kjettere.

Fa 1611 til 1634 var byen et sentrum for emigrasjon til New England. Det var særlig Samual Ward som organiserte dette, og hans sønn Nathaniel Ward ble den første presten i Ipswich i Massachusetts.

Lord Nelson og hans kone flyttet til Ipswich i 1797, og i 1800 ble han High Steward of Ipswich.

Dagens Ipswich[rediger | rediger kilde]

Ipswich er fortsatt en travel havneby, med mange millioner tonn last i året. Den hadde tidligere en kortbaneflyplass med gressdekke, med regelmessige flyvninger til Nederland, men denne ble nedlagt og er nå omregulert til boligområde.

Tolly Cobbold Brewery, bygget på 1800-tallet og ombygget 18941896 er et av de best bevarte viktorianske bryggeriene i Storbritannia. Bygningen avløste bryggeriets opprinnelige, fra 1746.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Ipswich Museum har kopier av Mildenhallskatten og Sutton Hoo-funnet, samt saksiske våpen og smykker som er funnet i området.

Malerne John Constable og Thomas Gainsborough levde og virket i Ipswich. Charles Dickens besøkte byen i 1835, og la handlingen i The Pickwick Papers dit. Hotellet han bodde på, som dengang het The Tavern og nå Great White Horse Hotel, ble åpnet allerede i 1518. Dickens beskriver interiøret nøye i boken, og det er fortsatt mulig å kjenne seg igjen.

Ipswich Town FC er en av de mest fremgangsrike fotballklubbene i East Anglia. Hovedrivalen er Norwich.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Key to English Place-Names». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 10. desember 2015. 
  2. ^ Office for National Statistics
  3. ^ «2011 Census - Built-up areas». ONS
  4. ^ Malster R. (2000): A History of Ipswich, Phillimore, Chichester s. 67.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]