Ipswich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ipswich

Kart over Ipswich
Vist i Suffolk

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Øst-England
Adm. grevskap: Suffolk
Seremonielt grevskap: Suffolk
Status Distrikt og by (town)
Adm. senter Ipswich
Areal 39,42 km²
Befolkning 117 405 (2003)
Bef.tetthet 2 978,3 innb./km²
ONS-kode 42UD

Ipswich er administrasjonsbyen og et administrativ distrikt i Suffolk, England. Den ligger ved en fjord som dannes av elven Orwell.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har vært bosetninger på stedet siden steinalderen, og man finner kontinuerlige spor etter mennesker også gjennom jernalderen, romersk tid og angelsaksisk tid. Den fikk forløperen til dagens navn, Gippeswick, i sistnevnte periode.

I angelsaksisk tid begynte bosetningen, som til da hadde vært liten og spredt, å vokse på grunn av den praktiske havnen. Det hevdes at Gippeswick var den første angelsaksiske byen, og kongedømmet East Anglia var en periode sentrert omkring byen.

Byen fikk sitt første charter av kong Johan i 1200. Den vokste og ble velstående gjennom tekstilhandel med kontinentet. I 1380 skrev Geoffrey Chaucer satiriske bemerkninger om kjøpmennene i Ipswich i Canterbury-fortellingene.

I middelalderen ble en helligdom viet til jomfru Maria et viktig pilegrimsmål. Statuen av Maria ble fjernet ved reformasjonen, og skulle brennes. Det hevdes dog at den ble smuglet ut av landet og er bevart i Nettuno i Italia.

Kardinal Thomas Wolsey ble født i Ispswich ca. 1475. Han var sønn av en rik jordeier, og ble en av Henrik VIIIs nærmeste politiske allierte. I 1528 grunnla han et kollegium i sin fødeby, som nå heter Ipswich School.

I 1555 ble en gruppe protestanter, Ipswichmartyrene, brent som kjettere.

Fa 1611 til 1634 var byen et sentrum for emigrasjon til New England. Det var særlig Samual Ward som organiserte dette, og hans sønn Nathaniel Ward ble den første presten i Ipswich, Massachusetts.

Lord Nelson og hans kone flyttet til Ipswich i 1797, og i 1800 ble han High Steward of Ipswich.

Dagens Ipswich[rediger | rediger kilde]

Ipswich er fortsatt en travel havneby, med mange millioner tonn last i året. Den hadde tidligere en kortbaneflyplass med gressdekke, med regelmessige flyvninger til Nederland, men denne ble nedlagt og er nå omregulert til boligområde.

Tolly Cobbold Brewery, bygget i det 19. århundre og ombygget 18941896 er et av de best bevarte viktorianske bryggeriene i Storbritannia. Bygningen avløste bryggeriets opprinnelige, fra 1746.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Ipswich Museum har kopier av Mildenhallskatten og Sutton Hoo-funnet, samt saksiske våpen og smykker som er funnet i området.

Malerne John Constable og Thomas Gainsborough levde og virket i Ipswich. Charles Dickens besøkte byen i 1835, og la handlingen i The Pickwick Papers dit. Hotellet han bodde på, som dengang het The Tavern og nå Great White Horse Hotel, ble åpnet allerede i 1518. Dickens beskriver interiøret nøye i boken, og det er fortsatt mulig å kjenne seg igjen.

Ipswich Town FC er en av de mest fremgangsrike fotballklubbene i East Anglia. Hovedrivalen er Norwich.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Ipswich – bilder, video eller lyd