Dragetreneren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dragetreneren
orig. How to Train Your Dragon
Generell informasjon
SjangerFilmkomedie
Utgivelsesår2010
Prod.landUSA USA
Lengde98 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense7 år (Norge)
Bak kamera
RegissørChris Sanders
Dean DeBlois
ProdusentBonnie Arnold
Doug Davison
Roy Lee
Michael Connolly
Tim Johnson
ManusforfatterAdam F. Goldberg
Peter Tolan
Dean DeBlois
Chris Sanders
MusikkJohn Powell
KlippDarren T. Holmes
Foran kamera
MedvirkendeJay Baruchel
America Ferrera
Gerard Butler
Christopher Mintz-Plasse
Jonah Hill
Craig Ferguson
Prod.selskapDreamworks Animation
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Dragetreneren (originaltittel How To Train Your Dragon) er en amerikansk animasjonsfilm fra 2010.

Stemmene i originalversjonen tilhører Jay Baruchel, America Ferrera, Gerard Butler, Christopher Mintz-Plasse, Jonah Hill og Craig Ferguson.

Filmen bygger på bokserien med samme navn av Cressida Cowell. Det er også en TV-serie basert på filmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

En liten viking-landsby, Berk, som ligger på en avsidesliggende øy, blir ofte angrepet av drager, som forsyner seg av husdyr, ødelegger eiendom og setter liv i fare. Hiccup, den femten år gamle sønnen til landsby-høvdingen, Stoick the Vast, blir ansett for å være alt for skrøpelig og svak til å slåss mot dragene. Så Hiccup lager i stedet et mekanisk apparat i løpet av sin læretid hos Gobber, landsbyens smed, selv om hans oppfinnelser ofte slår feil. Under ett angrep bruker Hiccup en slik mekanisk rakett for å skyte ned en Night Fury, en farlig og sjelden drage. Men ingen tror på at han lykkes, så han begynner å lete etter den falne dragen på egen hånd. Hiccup finner dragen i en skog. Men han klarer ikke å drepe den, og setter i stedet dyret fri.

Stoick setter sammen en flåte for å finne dragenes rede. Hiccup får undervisning av Gobber sammen med en gruppe andre tenåringer. Blant dem er Astrid - en tøff viking-jente som Hiccup er forelsket i. Hiccup vender tilbake til skogen, og ser at Night Fury fremdeles er der. Dragen er fanget i en vik, og klarer ikke lenger å fly fordi Hiccup ved et uhell ødela halvparten av halefinnen hans. Hiccuo blir snart venn med dragen, tilbyr ham fisk som mat, og gi ham navnet "tannløs" på grunn av hans uttrekkbare tenner. Hiccup føler seg skyldig for å ha skadd dragen, og designer en ny protese som gjør at dragen kan fly - men bare når Hiccup kan styre protesen.

I mellomtiden kommer Stoicks flåte hjem etter et mislykket oppdrag, men de jubler over Hiccup sin uventede suksess med drage-trening. Hiccup blir kåret som vinner av klassen sin, og må drepe en drage for sin avsluttende eksamen. Han forsøker å stikke av sammen med Tannløs, men Astrid tar ham i bakhold i skogen og får øye på dragen. Hiccup beviser at Tannløs er vennligsinnet.

Men de oppdager også en annen gigantisk drage som kalles for den Røde Død. Flere mindre drager gir denne store dragen levende mat, i stedet for å bli spist selv. Hiccup og Astrid innser at de mindre dragene har angrepet Berk, fordi de ble tvunget av den større og sterkere dragen. Astrid ønsker å fortelle landsbyen om oppdagelsene deres. Men Hiccup ønsker ikke dette, for å beskytte Tannløs.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Originale stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]