Kimen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kimen
Generell informasjon
SjangerDrama
UtgivelsesårNorge 28. februar 1974
Finland 1977
Prod.landNorge Norge
Lengde93 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense16 år (1974) (Norge)
Bak kamera
RegissørErik Solbakken
ManusforfatterTarjei Vesaas (bok)
Erik Solbakken
MusikkKåre Kolberg
SjeffotografHans Nord
KlippEdith Toreg
Foran kamera
MedvirkendeKjell Stormoen
Svein Sturla Hungnes
Ragnhild Michelsen
Helle Ottesen
Helge Jordal
Eksterne lenker

Kimen er en norsk film fra 1974 regissert av Erik Solbakken. Hovedrollene spilles av Kjell Stormoen, Svein Sturla Hungnes, Ragnhild Michelsen, Helle Ottesen, Helge Jordal og Ragnhild Hilt. Filmen er basert på Tarjei Vesaass kjente roman med samme tittel.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Noen få mennesker bor på en grønn øy i havgapet mot vest. I det enkle og jordnære miljøet lever de i harmoni med hverandre. Et lite samfunn i balanse, tilsynelatende. Men når en psykisk ustabil fremmed kommer til øya, ødelegges plutselig balansen. Den fremmede forårsaker en ung jentes død. Dødsfallet rammer øysamfunnet hardt. Angst og massepsykose rammer befolkningen.

Dramatikken i filmen belyser tema som massepsykologi og den enkeltes ansvar for kollektive ugjerninger.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk gode kritikker både av Aftenpostens Gunvor Gjessing og av Arbeiderbladets Bjørn Granum da den kom ut. Førstnevnte anmelder skrev blant annet: «Filmens mest iøynefallende trekk er at den er klar, med en handling som er lett å få tak i. Den burde angå mange, for her finnes det atskillig å tenke over: Utbrudd av skjulte ødeleggelseskrefter, massehysteri, flokkens handling og den enkeltes ansvar». Hun skrev også «Skuespillerne har krevende oppgaver og mestrer dem godt». Arbeiderbladets anmelder skrev blant annet følgende: «Vi har fått en ny lovende filmskaper i Norge. Etter flere år med kortfilm har Solbakken slått ut i full blomst med sin helaftens spillefilmdebut». Braaten, Lars Thomas (1995). Filmen i Norge. Norge. s. 312. ISBN 82-417-0195-0. 

Kimen fikk terningkast 3 av Dagbladet i 2003.[1]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmer». Dagbladet. 1. juni 2003. Besøkt 20. august 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]