Kulturtanken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rikskonsertene)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kulturtanken
Den kulturelle skolesekken Norge
Norways national conserts and theater.jpg
Hovedkontoret ligger i et sambygg med Riksteatret i Nydalen i Oslo
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1967[1]
Org.nummer974 761 114
DirektørØystein Vidar Strand[2]
HovedkontorNydalen
UnderlagtKulturdepartementet
TjenesterDen kulturelle skolesekken
Nettsidekulturtanken.no

Kulturtanken – Den kulturelle skolesekken Norge,[3] tidligere Rikskonsertene, er en kulturinstitusjon med hovedkontor i sambygg med Riksteatret i Nydalen i Oslo. Det ble etablert i 1967 på initiativ av Norsk kulturråd, med hovedformål beskrevet som følger: «Rikskonsertene skal gjøre levende musikk av høy kunstnerisk kvalitet tilgjengelig for alle mennesker i landet.» Organisasjonen hadde sin åpningskonsert i Hammerfest skoles aula, den 4. januar 1968, med artistene Liv Glaser, Eva Knardahl, Kjell Bækkelund, Robert Levin og Arve Tellefsen, samt Aase Nordmo Løvberg.

Organisasjonen er underlagt Kulturdepartementet og har som hovedansvar å gjøre variert musikk og kultur, om enn i mer varierte former enn opprinnelig, tilgjengelig for hele landet. Rikskonsertene engasjerer årlig mer enn 800 artister gjennom over 9000 konserter i alle landets kommuner (2005), både for skoler, barnehager og arbeidsplasser. De senere årene har de arbeidet for å fremme nye unge utøvere både innen jazz, folkemusikk og klassisk.

Rikskonsertenes avdeling for offentlige konserter ble avviklet i mai 2012, etter vedtak av Kulturdepartementet våren 2011. Oslo World Music Festival, som har vært en del av organisasjonen siden festivalens oppstart, ble fra 1. januar 2012 skilt ut som en selvstendig stiftelse[4].

Direktørstillingen er på seksårige åremål. Tidligere direktører er blant andre Eigil Beck og Arne Holen. Stillingen var i to åremålsperioder besatt av Einar Solbu, etterfulgt i 2006 av Åse Kleveland. Som Rikskonsertenes siste direktør satt Turid Birkeland fra april 2012 til desember 2015. Administrasjonen er på omtrent 60 ansatte, og Gunnar Thon Lossius ledet styret fram til og med 2015.

Kulturdepartementet vedtok i 2015 at alt arbeidet med Den kulturelle skolesekken skulle samordnes og bli en felles organisasjon i løpet av 2016.[5] Dette medførte at Rikskonsertene som eget konsertorgan opphørte til fordel for den nye organisasjonen. Med overgangen til Kulturtanken la organisasjonen ned skolekonsertordningen. Den nye organisasjonen viderefordeler spillemidler til den operative delen av Den kulturelle skolesekken. Den operative delen av Den kulturelle skolesekken ivaretas nå i sin helhet av fylkeskommunene og kommunene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]