Kulturtanken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rikskonsertene»)
Kulturtanken
Hovedkontoret ligger i et sambygg med Riksteatret i Oslo
TypeDirektorat
VirkeområdeNorge
Etablert1967[1]
Org.nummer974761114
DirektørØystein Vidar Strand[2]
HovedkontorOslo
UnderlagtKultur- og likestillingsdepartementet
TjenesterDen kulturelle skolesekken
Ansatte 59 (2016)[3]
Nettstedwww.kulturtanken.no

Kulturtanken – Den kulturelle skolesekken Norge,[4] tidligere Rikskonsertene, er et norsk forvaltningsorgan med hovedkontor i Nydalen i Oslo. Det ble etablert i 1967 på initiativ av Norsk kulturråd, med hovedformål beskrevet som følger: «Rikskonsertene skal gjøre levende musikk av høy kunstnerisk kvalitet tilgjengelig for alle mennesker i landet.» Organisasjonen hadde sin åpningskonsert i Hammerfest skoles aula, den 4. januar 1968, med artistene Liv Glaser, Eva Knardahl, Kjell Bækkelund, Robert Levin og Arve Tellefsen, samt Aase Nordmo Løvberg.

Organisasjonen er underlagt Kulturdepartementet og har som hovedansvar å gjøre variert musikk og kultur, om enn i mer varierte former enn opprinnelig, tilgjengelig for hele landet. Rikskonsertene engasjerer årlig mer enn 800 artister gjennom over 9000 konserter i alle landets kommuner (2005), både for skoler, barnehager og arbeidsplasser. De senere årene har de arbeidet for å fremme nye unge utøvere både innen jazz, folkemusikk og klassisk.

Rikskonsertenes avdeling for offentlige konserter ble avviklet i mai 2012, etter vedtak av Kulturdepartementet våren 2011. Oslo World Music Festival, som har vært en del av organisasjonen siden festivalens oppstart, ble fra 1. januar 2012 skilt ut som en selvstendig stiftelse[5].

Direktørstillingen er på seksårige åremål. Tidligere direktører er blant andre Eigil Beck og Arne Holen. Stillingen var i to åremålsperioder besatt av Einar Solbu, etterfulgt i 2006 av Åse Kleveland. Som Rikskonsertenes siste direktør satt Turid Birkeland fra april 2012 til desember 2015. Administrasjonen er på omtrent 60 ansatte, og Gunnar Thon Lossius ledet styret fram til og med 2015.

Kulturdepartementet vedtok i 2015 at alt arbeidet med Den kulturelle skolesekken skulle samordnes og bli en felles organisasjon i løpet av 2016.[6] Dette medførte at Rikskonsertene som eget konsertorgan opphørte til fordel for den nye organisasjonen. Med overgangen til Kulturtanken la organisasjonen ned skolekonsertordningen. Den nye organisasjonen viderefordeler spillemidler til den operative delen av Den kulturelle skolesekken. Den operative delen av Den kulturelle skolesekken ivaretas nå i sin helhet av fylkeskommunene og kommunene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om Rikskonsertene
  2. ^ Kulturtanken: Våre ansatte
  3. ^ Antall ansatte ifølge Forvaltningsdatabasen.
  4. ^ Kulturdepartementet (26. april 2016). «Rikskonsertene skifter navn: Kulturtanken - Den kulturelle skolesekken Norge». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 10. november 2022. 
  5. ^ Kulturdepartementet (1. november 2011). «Oslo World Music Festival blir selvstendig stiftelse». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 10. november 2022. 
  6. ^ Kulturdepartementet (18. august 2015). «Den kulturelle skolesekken styrkes». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 10. november 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]