Basingstokekanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Basingstokekanalen
Basingstokekanalen som passerer gjennom Woking.
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Kart
Basingstokekanalen
51°18′10″N 0°39′24″V

Basingstokekanalen er en kunstig kanal i Storbritannia. Den knytter Basingstoke til elven Wey ved Weybridge, og går via Odiham, Fleet, Aldershot, Mytchett, Brookwood og Woking. Dermed kunne man frakte varer vannveien fra London til Basingstoke over Themsen, Wey og denne kanalen.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kanalen ble unnfanget som en måte å stimulere landbruksutviklingen i Hampshire. Som en følge av et parlamentarisk vedtak i 1778,[1] men grunnet problemer med å skaffe nødvendige økonomiske midler kom ikke konstruksjonen i gang før ti år senere, i oktober 1788[1] og den ble fullført den 4. september 1794. Ingeniør John Smeaton og hans assistant William Jessop arbeidet på kanalen sammen med Benjamin Henry Latrobe.[2] Det som først og fremst ble fraktet på kanalen var tømmer fra Basingstoke.[3]

Jernbanelinjen London and South Western Railway, anlagt i viktoriansk tid, går parallelt med kanalen i en stor del av dens lende, og var en av grunnene til at den ble nedlagt. Den vestlige delen fra North Warnborough til Basingstoke er nå ikke lenger farbar, ettersom Greywelltunnelen delvis har kollapset. Det er usikkert om tunnelen noen gang kan bli restaurert, ettersom en fredet flaggermuskoloni har tilhold der. Den østlige delen er åpen, og det finnes et informasjonssenter for kanalen i Mytchett.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Basingstoke Canal - Canal Story» Arkivert 23. september 2015 hos Wayback Machine..
  2. ^ Fazio, Michael W. (2006): The domestic architecture of Benjamin Henry Latrobe. Johns Hopkins University Press. s. 601.
  3. ^ Ware, Michael E (1989 ): Britain's Lost Waterways, Moorland Publishing Company, ISBN 0-86190-327-7, s. 40–43

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Denton, Tim (2009): Wartime Defences on the Basingstoke Canal, Pillbox Study Group.
  • Jebens, Dieter (2004): Guide to the Basingstoke Canal, Basingstoke Canal Authority and the Surrey and Hampshire Canal Society, 2. utg.
  • Jebens, Dieter; Cansdale, Roger (2007): Basingstoke Canal, Tempus, ISBN 978-0-7524-3103-1.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]