Gressvik kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gressvik kirke
OmrådeFredrikstad
BispedømmeBorg bispedømme
Byggeår1925
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektIvar Næss
TeknikkMur
ByggematerialeStein
Kirkerommet
Plasser350
Beliggenhet
Kart
Gressvik kirke
59°13′07″N 10°53′55″Ø
Gressvik kirke på Commons

Gressvik kirke er en langkirke fra 1925 på Onsøy i Fredrikstad kommune og domprosti i Østfold fylke. Bygget består av en rektangulær sal med tønnehvelv og inntrukket kor. Kvadratisk tårn er sidestilt i nordveggen. Bygget er oppført i tegl med takstol i tre. Ytterveggene er kledd med grov tilhogget granitt. Arkitekturen preges av innflytelsen fra Arts-and-Crafts-bevegelsen med romantiske motiver fra Rundbogenstil, Jugendstil og historisme.

Historie[rediger | rediger kilde]

Trekirken fra 1884

Trekirken fra 1884, som ble oppført av byggmester O. Nielsen, Sarpsborg, ble bekostet av Græsvig Brugs eier J. N. Jacobsen & Co. Kirken hadde skip med vesttårn, koret var polygonalt avsluttet, og hadde sakristi i nord og syd. Veggene var utvendig og innvendig panelt og malt. Strekkfisker delte skipets langvegger i 4 felter med et stort, rektangulært vindu i hvert felt. Koret åpnet seg i full bredde med en spissbue mot skipet. Vesttårnet hadde gavloverdekket vestportal, og trappehus på hver side førte opp til vestgalleriet. Den 8-kantete hjelmen bar spir med kule og fløy. Innredning i nygotikk. Alterstaker av sølvplett overført til den nye kirke.[1]

Stenkirken fra 1926

Stenkirken fra 1926 ble oppført etter tegning av arkitekt Ivar Næss. Eieren av den brente kirken, J. N. Jacobsen & Co., overdro assuransesummen til kommunen, og grossererne Fredrik og Andreas Jacobsen skjenket 25 000 kr. til utsmykning av den nye kirken. Byggverket er i stein og har 450 plasser. Arkitekt for kirken var Ivar Næss.[1] Glassvinduet i korets østvegg er laget av kunstneren Enevold Thømt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gressvik kirke - Norges Kirker». www.norgeskirker.no. Besøkt 15. januar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]