Grå tungemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grå tungemåler
Nomenklatur
Acasis appensata
Eversmann, 1842
Populærnavn
grå tungemåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektAcasis
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1 (rødlistestatus er ikke vurdert av IUCN/SSC)

NE — Ikke vurdert

Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar

Økologi
Habitat: rik, fuktig skog med trollbær
Utbredelse: den palearktiske sone

Grå tungemåler (Acasis appensata) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Denne lille, grå arten er meget sjelden og bare kjent fra få lokaliteter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 21 – 23 mm), slank, grå måler. Arten har ikke noen spesielt slående ytre kjennetegn, men forvingenes avrundede form og de små bakvingene er karakteristiske. Forvingen er grå med vage, mørkere tverrbånd, vanligvis med et forholdsvis tydelig, gråhvitt tverrbånd ca. tre fjerdedeler ut i vingen. Bakvingen er påfallende liten, særlig hos hannen, med lange hårfrynser langs kanten, silkeaktig gråhvit på farge. Larven er naken, blekt gulgrønn med oppbrutte, brede, røde lengdestriper på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i fuktig, rik gran- eller løvskog der larvenes næringsplante, trollbær (Actaea spicata) vokser. Larvene kan også leve på storveronika (Veronica longifolia), men denne planten vokser ikke der arten er funnet i Norge.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norge er arten fra tidligere kjent fra to lokaliteter i Hordaland, i kommunene Kvam og Osterøy. Mellom 2011 og 2018 har den blitt funnet flere nye steder på Vestlandet: i Rauma i Møre og Romsdal (2011), Aurland i Sogn og Fjordane (2013 og 2015), Lærdal i Sogn og Fjordane (2014) og Fjord i Møre og Romsdal (2018). Den norske forekomsten på Vestlandet er isolert, og utbredelsesmønsteret er oppsplittet. Sannsynligvis finnes arten på flere lokaliteter, men er blitt oversett. I Sverige er arten i tilbakegang på grunn av gjengroing. [1]

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

En trussel mot den norske forekomsten er treslagskifte til gran. Dette foregår i stor skala i de frodige løvskogliene på Vestlandet. På grunn av granplantingen foregår det en reduksjon og fragmentering av artens forekomster. Andre trusler er oppdyrking og gjengroing. Arten rødlistes 2021 som sårbar VU (en forbedring fra sterkt truet EN i 2015).[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 14. februar 2022. Besøkt 14. februar 2022. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av grå tungemåler Acasis appensata som EN→VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]