Grå tungemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grå tungemåler
Grå tungemåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acasis appensata
Eversmann, 1842
Norsk(e) navn: grå tungemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Acasis
IUCNs rødliste:
ver 3.1 (rødlistestatus er ikke vurdert av IUCN/SSC)

NE — Ikke vurdert

Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: rik, fuktig skog med trollbær
Utbredelse: Palearktis

Grå tungemåler (Acasis appensata) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Denne lille, grå arten er meget sjelden og bare kjent fra to lokaliteter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 21 – 23 mm), slank, grå måler. Arten har ikke noen spesielt slående ytre kjennetegn men forvingenes avrundede form og de små bakvingene er karakteristiske. Forvingen er grå med vage, mørkere tverrbånd, vanligvis med et forholdsvis tydelig, gråhvitt tverrbånd ca. tre fjerdedeler ut i vingen. Bakvingen er påfallende liten, særlig hos hannen, med lange hårfrynser langs kanten, silkeaktig gråhvit på farge. Larven er naken, blekt gulgrønn med oppbrutte, brede, røde lengdestriper på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i fuktig, rik gran- eller løvskog der larvenes næringsplante, trollbær (Actaea spicata) vokser. Larvene kan også leve på storveronika (Veronica longifolia), men denne planten vokser ikke der arten er funnet i Norge.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i Mellom- og Nord-Europa og i det nordlige Asia. I Norge er den bare funnet på to lokaliteter, to ganger på Kleppe, Osterøy og en gang i Ålvik, Kvam, begge i Hordaland. Nyeste funn er fra 1972 og det er usikkert om arten fortsatt har bestander i Norge. Den er listet som direkte truet (EN) på den norske rødlisten fra 2006 ([1][død lenke]).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]