Julius Kugy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Julius Kugy
Julius Kugy.jpg
Født19. juli 1858[1]Rediger på Wikidata
GoriziaRediger på Wikidata
Død5. februar 1944[1]Rediger på Wikidata (85 år)
TriesteRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i WienRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fjellklatrer, skribent, advokat, juristRediger på Wikidata
Nasjonalitet Østerrike-UngarnRediger på Wikidata

Julius Kugy (født 19. juli 1858 i Gorizia i den tids Østerrike-Ungarn, nå i Italia, død 5. februar 1944 i Trieste) var en fjellklatrer og forfatter av slovensk opprinnelse.

Kugy regnes for å være den klatreren som åpnet De juliske Alpene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Kugys far var kärntnisk slovener som drev et grossistfirma innen import og eksport av kolonialvarer. Moren var datter av den slovenske poeten Jovan Koseski. Kugy vokste opp i et flerspråklig miljø og snakket fra ung alder flytende italiensk, tysk og friulisk. Foreldrene ga ham en god utdanning, og han kastet seg tidlig over flere ulike interesser, spesielt botanikk og orgelspill. Interesse for og anledning til å drive med fjellklatring fikk han under sommeropphold på sin fars barndomssted Lipa ved Arnoldstein i Kärnten.

Julius Kugy studerte rettsvitenskap i Wien og tok doktorgrad i 1882. Han ledet sin fars bedrift i Trieste fra 1883 til han la ned virksomheten etter første verdenskrig.

Selv om Kugy lærte større områder av Alpene å kjenne, var fjellklatrerkarrieren hans knyttet til De juliske Alpene. På den tiden han begynte å klatre for alvor, rundt 1878, var De juliske Alpene i liten grad utforsket av klatrere, så Kugy fikk en rekke førstebestigninger, ikke minst fordi han hadde økonomi til å engasjere de beste fjellførerne, deriblant lokale jegere, smuglere og gjetere.

Av helsemessige årsaker måtte han gi opp klatringen, og konsentrerte seg deretter om foredrags- og forfattervirksomhet. Han skrev sju større bøker – klatreførere og alpinhistorisk litteratur – hvorav flere ble oversatt til ulike språk.

Sammen med Albert Bois de Chesne anla han en alpehage i Isonzodalen. Han beriket også Triestes musikkliv som korleder og organist.

Under den andre verdenskrig samarbeidet Kugy med den slovenske motstandsbevegelsen og reddet flere slovenske klatrere fra konsentrasjonleiren i Dachau

Kugy er et begrep i De juliske Alper, flere såkalte «Kugyruter» fører opp på ulike fjelltopper og flere gatenavn bærer hans navn. Det er også satt opp ulike minnesmerker over ham.

Verk[rediger | rediger kilde]

  • Aus dem Leben eines Bergsteigers. Bergverlag Rother, München 1925.
  • Arbeit – Musik – Berge (1931)
  • Die Julischen Alpen im Bilde. Leykam, Graz 1934 [Ausg. 1933].
  • Anton Oitzinger – Ein Bergführerleben , Verlag Leykam, Graz 1935.
  • Fünf Jahrhunderte Triglav (1938)
  • Im göttlichen Lächeln des Monte Rosa (zweibändig, 1940)
  • Aus vergangener Zeit (1943)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, Julius Kugy, 10863265n

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]