Karst (Slovenia-Italia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karstplatåets omtrentlige utstrekning (markert med rødt).
Italiensk karst (Monfalcone).

Karst[1] (slovensk: Kras, italiensk: Carso, tysk: Karst), også kalt Klassisk Karst eller Karstplatået, er et platå av kalkstein sørvest i Slovenia, som strekker seg inn i nordøstlige områder av Italia. Det ligger mellom Vipavadalen, de lave Vipavskaåsene, de vestligste delene av Brkiniåsene, Triestebukta og en kort del av den italienske grensen mellom Triestebukta og elven Vipava. Den vestlige grensen til Karst er en gammel etnisk grense mellom italienere og slovenere. Regionen er opphavet til det geologiske begrepet karst.

Platået stiger brått opp fra de omkringliggende områdene, bortsett fra den sørøstre siden der det ikke er så bratt. Platået heller svakt fra sørøst til sørvest og ligger i snitt 334 meter over havet. Siden Karst har en bratt side ut mot Adriaterhavet er platået i mye mindre grad påvirket av det milde klimaet som havet gir til de omkringliggende områdene. Tidligere var den dominerende vegetasjonen eik, men i dag er det furuskoger. Skogene dekker bare en tredjedel av Karst. Mye av pålene som holder Venezia oppe kommer fra tømmer fra dette området.

Karst er kjent for grottene sine. I Slovenia finnes Vilenica (den eldste turistgrotten i verden), Lipicagrotten, Divačagrotten, Kačnagrotten, Postojnagrotten og Škocjangrottene (UNESCO verdensarvsted) og i Italia finnes Grotta Gigante (den største turistgrotten i verden med en spesiell horisontal pendel som måler tidevannskreftene til månen og jorda.

Det meste av Karst ligger sørvest i Slovenia og dekker 429 km² og har omtrent 19 000 innbyggere fordelt på rundt 100 bosetninger. Byen Sežana er den største byen på slovensk side av grensen, der blant annet dikteren Srečko Kosovel ble født. Andre byer er Divača, Dutovlje og Komen. Štanjel er en pittoresk landsby på toppen av nordkanten av platået.

Naturforhold, som boravinden (burja), og det lokale levesettet har formet arkitekturen i Karst, som består av enkle, men veldefinerte former. Karst er kjent for vinen som produseres her, kalt teran, samt spekeskinken prosciutto (Karst prosciutto). Et av de største turistsentrene i området er Lipica.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Utanlandske stadnamn: A–Å». Språkrådet (norsk). Besøkt 9. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]