Abbeville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abbeville
Rådhuset

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionHauts-de-France
DepartementSomme
ArrondissementAbbeville
StatusKommune
Postnummer80100
Areal26,42 km²[1]
Befolkning22 595[2] (2021)
Bef.tetthet855,22 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

76
2
Høyde o.h.8 meter
Nettsidewww.abbeville.fr
Politikk
MaireNicolas Dumont (2008–2014)
Kart
Abbeville
50°06′19″N 1°50′07″Ø

Abbeville (Abbegemflamsk) er en kommune i departementet Somme i regionen Hauts-de-France nord i Frankrike. Abbeville ligger ved elven Somme, 20 km før munningen i Den engelske kanal og 45 km nordvest for Amiens. I middelalderen var byen det laveste krysningspunktet i Somme, og det var i nærheten at Edvard III sin hær krysset elven før slaget ved Crécy i 1346.

Abbeville var den største byen i den tidligere franske provinsen Ponthieu. I dag er den en av tre sous-préfecture i departementet Somme.

Historie[rediger | rediger kilde]

Abbeville er kjent fra 800-tallet, og hørte på denne tiden til klosteret St. Riquier, og ble senere styrt av grevene i Ponthieu. Sammen med grevskapet kom byen inn under Alençon og andre franske familier, og senere under Huset Castile. Gjennom et giftemål i 1272 ble byen så en eiendom av Kong Edward I av England. Franskmenn og engelskmenn erobret området frem og tilbake frem til 1435 da freden i Arras gav byen til Hertugdømmet Burgund. I 1477 ble byen annektert av Kong Louis XI av Frankrike og ble kontrollert av to urettmessige grener av den kongelige familien på 1500- og 1600-tallet, og i 1696 kom den tilbake til kronen.

Abbeville var ganske viktig på 1700-tallet da Van Robais kongelige industri (en av de første store fabrikkene i Frankrike) førte med seg stor rikdom til byen. Voltaire, av flere, skrev om byen. Han skrev også om en episode om intoleranse der en ung fattig herre, Chevalier de la Barre, ble henrettet for mangel på respekt. Dette var visstnok fordi han ikke viste respekt for et religiøst opptog, men episoder om et ødelagt kors skal også ha vært med i bildet.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Abbeville

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]