Langgata (Sandnes)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langgata
Langgatas nordlige ende
Basisdata
NavnLanggata (1105)
LandNorge
GAB-gatenr17300
StrøkSentrum
BydelTrones og Sentrum
KommuneSandnes
Kommunenr1102
Navngivning1899
NavnebakgrunnLengste hovedgate i bykjernen
TilstøtendeOalsgata, Gjesdalveien/Solaveien, Erling Skjalgsons gate, Flintergata, Kirkegata, Industrigata, Olav Kyrres gate, Torggata, St. Olavs gate/Gamle Jernbaneplass, Gandsgaten, Roald Amundsens gate, Elvegata/Strandgata

Kart
Langgata
58°51′12″N 5°44′11″Ø

Se pekerside for flere forekomster av Langgata.

Langgata (1–105, 2–102)[1] er en gate i Sandnes sentrum som strekker seg fra Oalsgata ved Krossen nordøstover til Strandgata ved Jernbanekaien. Gaten ble anlagt i 1847 som en del av ny hovedvei mellom Lura og Sandved. Gaten er 1 km lang, hvorav 500 meter er gågate. En rekke bygninger og miljøer i gaten er bevarings- eller verneverdige.

Byens første reguleringsplan ble laget i 1858 der nord-sør-gatene i kvadraturen ble kalt langgater, mens de påstøtende vinkelrette ble kalt tverrgater. Gatene ble navngitt for seg, og det antas at Langgata som siste gate ut fikk navnet i 1899 som den viktigste av langgatene og del av hovedveien gjennom byen mellom Jæren og Stavanger.

I 1974 ble en lengre del av gaten regulert til gågate på dagtid, og i 1978 ble ordningen utvidet til å gjelde døgnet rundt. Gågatedelen er hjem for store deler av handelen i Sandnes sentrum. Den starter ved gatens start i Krossen og ender ved Olav Kyrres gate. Første kvartal fra sør tilhørte opprinnelig Jærveien, men ble del av Langgata da den ble stengt mot Oalsgata og gjort om til gågate.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Viktige bygninger i Langgata:

  • 6 Øglænds første sykkelfabrikk.
  • 8 Nygårdshuset, fredet midtgangshus bygget 1835 i empirestil. Opprinnelig bolighus, nå galleri.
  • 74 Murgård i historisme/nyrenessanse bygget 1899. Opprinnelig Sandnes Folkeskole, nå kommunal kulturskole.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]