Fugazi (Marillion-album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fugazi
FormatLP
Artist, bandMarillion
Utgitt12. mars 1984
InnspiltManor Studio, Sarm East, Eel Pie og Maison Rouge Studios, London, november 1983–februar 1984
SjangerProgressiv rock
Lengde45:57
PlateselskapEMI
Produsent(er)Nick Tauber
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Script for a Jester's Tear
(1983)
Fugazi
Misplaced Childhood
(1985)

Fugazi er det andre studioalbumet til det britiske progressive rockebandet Marillion. Albumet ble utgitt i mars 1984.

Albumet nådde 5.-plass på den britiske albumlista.[1] Det ble utgitt to singler fra albumet. «Punch and Judy» kom ut i januar 1984, og nådde 29.-plass på den britiske singellista. «Assassing» kom ut i april, og nådde 22.-plass.[1]

Musikken på albumet har stilmessig mye til felles med musikken på debutalbumet Script for a Jester's Tear – relativt lange låter i melodisk progressiv rock-stil. Unntaket er singelen «Punch & Judy», som er ei kort poplåt. Også den andre singelen, «Assassing», fikk et mer poppete preg i den forkortede singelversjonen.

Tittelen Fugazi er et uttrykk som skal ha blitt brukt av soldater under Vietnamkrigen. Det står for «Fucked Up, Got Ambushed, Zipped In» og betegner at alt går til helvete. Uttrykket er i slekt med uttrykket FUBAR («Fucked Up Beyond All Recognition»). Vokalisten Fish fant uttrykket i ei bok med skildringer av vietnamveteraner.

Jakten på en trommeslager[rediger | rediger kilde]

Marillions første trommeslager, Mick Pointer, fikk sparken etter turnéen etter utgivelsen av debutalbumet. Gruppa traff så trommeslager Andy Ward ved en tilfeldighet. Han hadde et år tidligere måttet forlate gruppa Camel på grunn av psykiske problemer knyttet til alkohol- og narkotikamisbruk. Marillion ga Ward jobben så å si på sparket, og han var med i videoen til låta «Garden Party» (fra Marillions debutalbum). Gruppa la så ut på turné i Skandinavia og Nord-Amerika, men måtte avbryte turnéen etter en måned på grunn av at Ward ikke taklet turnélivet.[2]

Nestemann til å prøve seg var John Martyr. Med ham i bandet spilte de inn nye versjoner av låtene «Market Square Heroes» (opprinnelig gruppas debutsingle) og «Three Boats Down from the Candy» (et B-spor fra det første albumet), og dro deretter tilbake til Amerika for å spille konserter som oppvarmingsband for den canadiske gruppa Rush. Under denne turnéen ble de kontaktet av en 19 år gammel trommerslager fra Boston, Jonathan Mover, som overtalte dem til å la ham prøvespille. Etter at de kom hjem til England igjen, holdt Marillion audition for å prøve å finne en fast trommeslager. Jonathan Mover fikk prøve seg til slutt, og han overbeviste slik at han fikk jobben.

Gruppa trakk seg tilbake for å skrive låter til et nytt album, men sanger Fish mislikte Jonathan Mover, og satte ned foten etter kort tid. Sistemann til å ta over trommesettet ble Ian Mosley. Han hadde blant annet spilt med Genesis' tidligere gitarist Steve Hackett, og var dyktig og hadde erfaring. Mosley ble i første omgang leid inn som midlertidig medlem, men ble snart fullt medlem i gruppa.

Kaotisk innspilling[rediger | rediger kilde]

Turnering og problemene med å finne en ny, fast trommeslager, pluss Marillions relativt sene låtskriveprosess, gjorde etter hvert plateselskapet deres (EMI) utålmodig. Gruppa fikk lite tid til å gjøre ferdig det nye albumet, og avslutningen på prosessen ble kaotisk. På grunn av tidspresset måtte de flytte mellom flere studioer – til sammen brukte de 10 studioer under innspillingen og miksingen av albumet, og på ett tidspunkt fordelte gruppa seg på to studioer samtidig for å bli ferdig før den planlagte turnéen. De klarte det nesten – tittelsporet ble mikset ferdig uten deres hjelp under turnéen.

Mer om albumet[rediger | rediger kilde]

Fugazi ble utgitt i remastret 2CD-utgave i februar 1998. Bonus-CD-en har demoversjoner, B-sporet «Cinderella Search» i fullversjon, en forlenget utgave av «Assassing», samt nyinnspillingen av «Three Boats Down from the Candy». Albumet finnes også i en remastret utgave uten bonus-CD-en. Den første utgivelsen av Fugazi på CD hadde høy diskant og relativt lavt bass-nivå. Dette ble rettet opp på remaster-utgivelsen.

Alle sangene på albumet (inkludert bonus-CD-en) har tekst skrevet av Fish.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig album[rediger | rediger kilde]

 1. «Assassing» (7.02)[3]
 2. «Punch & Judy»** (3.21)
 3. «Jigsaw» (6.49)
 4. «Emerald Lies»* (5.08)
 5. «She Chameleon» (6.52)
 6. «Incubus» (8.30)
 7. «Fugazi»* (8.12)

Bonus-CD[rediger | rediger kilde]

 1. «Cinderella Search»* (12" version) (5.31)
 2. «Assassing» (alternative mix) (7.40)
 3. «Three Boats Down from the Candy»*** (alternative version) (4.00)
 4. «Punch & Judy»** (demo) (3.50)
 5. «She Chameleon» (demo) (6.34)
 6. «Emerald Lies»* (demo) (5.32)
 7. «Incubus» (demo) (8.09)
 • «Cinderella Search» var B-spor på singelen «Assassing». 7"-singelen hadde sangen i forkortet versjon, mens 12"-singelen hadde sangen i fullversjon.
 • «Three Boats Down from the Candy» (alternative version) er en innspilling som ble gjort samtidig med nyinnspillingen av «Market Square Heroes» (opprinnelig Marillions debutsingle) senhøsten 1983. Begge nyinnspillingene var B-spor på singelen «Punch & Judy». Nyinnspillingene av disse to sangene er de eneste Marillion har gjort med John Martyr som trommeslager.

Musikken er skrevet av Fish, Steve Rothery, Pete Trewavas og Mark Kelly, med unntak av * Fish, Steve Rothery, Pete Trewavas, Mark Kelly og Ian Mosley, ** Fish, Steve Rothery, Pete Trewavas, Mark Kelly og Jonathan Mover, og *** Fish, Steve Rothery, Pete Trewavas, Mark Kelly og Mick Pointer.

Personell[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b everyhit.com
 2. ^ Andy Ward Music.com – The Drummer’s Tale Arkivert 19. desember 2005 hos Wayback Machine.
 3. ^ Fish: «Why I put the ‘g' on the end remains a mystery to me!»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]