Brave (Marillion-album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brave
FormatLP, CD
Artist, bandMarillion
Utgitt7. februar 1994
InnspiltChateau Marouatte, Frankrike og Parr Street Studios, Liverpool, februar - september 1993
SjangerProgressiv rock
Lengde71.08
PlateselskapEMI
Produsent(er)Dave Meegan og Marillion
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Holidays in Eden
(1991)
Brave
Afraid of Sunlight
(1995)

Brave er det sjuende studioalbumet til det britiske rockebandet Marillion. Albumet ble utgitt i februar 1994.

Etter det relativt poppete albumet Holidays in Eden valgte Marillion en mer progressiv stil for Brave. Sanger Steve Hogarth lot seg inspirere av en sak han hadde hørt på radio, der politiet hadde tatt hånd om ei jente som ble funnet gående på motorveibrua over elva Severn. Jenta ville eller kunne ikke gjøre rede for seg, og politiet gikk ut i media for å prøve å finne ut hvem hun var. I tillegg til flere tekster fra Marillions «hjelpemann» John Helmer skrev Steve Hogarth tekster inspirert av dette «mysteriet».

Marillions plateselskap EMI ønsket å få plateinnspillingen unnagjort raskt, men i stedet tok skrive- og innspillingsprosessen svært lang tid, til tross for at gruppa fikk flere tekster ferdigskrevet fra John Helmer. Skriveprosessen begynte i Marillions daværende øvingsstudio (nå hovedstudio) The Racket Club i Aylesbury i november 1992. Fra februar 1993 fortsatte skrive- og innspillingsprosessen på slottet Marouatte i Dordogne i Frankrike. Gruppa arbeidet sakte men intenst, all improvisasjon ble tatt opp, og produsent Dave Meegan hørte igjennom absolutt alt råmaterialet for å finne deler av musikk som kunne brukes i sangene som ble komponert. Selv etter mange måneders arbeid i slottet sto mye innspillingsarbeid igjen, og innspillingen ble fullført i Parr Street Studios i Liverpool høsten 1993.

Til tross for det enorme arbeidet med albumet ble ikke Brave noen storselger. Dette skyldtes delvis den progressive musikkstilen og at albumet manglet sanger med klart hitpotensiale, men også at plateselskapet gjorde en dårlig jobb med å markedsføre albumet. Men Brave ble likevel populær blant Marillions mest dedikerte fans, og blir av mange fans sett på som Marillions beste album etter at tidligere sanger Fish sluttet i bandet.

Det ble gitt ut tre singler fra albumet, men ingen av dem solgte noe særlig. «The Great Escape» ble utgitt i januar 1994. «The Hollow Man» kom i mars, og nådde 30.-plass på singellista.[1] «Alone Again in the Lap of Luxury» kom ut i april. Albumet Brave nådde 10.-plass på albumlista i februar 1994.[1]

I februar 1995 kom en kort spillefilm basert på albumet Brave. Filmen var regissert av Richard Stanley, og inneholdt mye av musikken fra albumet. Filmen ble utgitt på DVD i august 2004.

I 1995 ga Marillion ut en dobbelt-CD med demo-materiale fra innspillingen av BraveThe Making of Brave. Denne demo-samlingen har senere blitt gjenutgitt flere ganger, og ble den første i ei rekke med samlinger av demo-materiale fra innspillingen av Marillions albumer.

Brave ble utgitt i remastret utgave i oktober 1998, med en bonus-CD med alternative versjoner, singel-B-spor og demoversjoner. Det remastrede albumet er også utgitt uten bonus-CD-en. De to singel-B-sporene «Marouatte Jam» og «Winter Trees» var, med unntak av demoversjoner, de eneste helt instrumentale låtene Marillion hadde gitt ut fram til sporet «Liquidity» på albumet Happiness is the Road i 2008. Bonus-CD-en inneholder også den såkalte «spiral remake»-versjonen av sangen «The Great Escape». Den versjonen var med på LP-utgaven av Brave, som en alternativ slutt på albumet, i tillegg til den ordinære slutten.

Musikken fra Brave finnes i sin helhet på to live-utgivelser: på konsertalbumet Made Again (utgitt 1996) og Brave Live 2002 (utgitt 2003, også på DVD).

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig album[rediger | rediger kilde]

 1. «Bridge» (2.55)
 2. «Living with the Big Lie» (6.46)
 3. «Runaway»** (4.40)
 4. «Goodbye to All That» (12.26)
  1. «Wave»
  2. «Mad»
  3. «The Opium Den»
  4. «The Slide»
  5. «Standing in the Swing»
 5. «Hard as Love»** (6.41)
 6. «The Hollow Man» (4.08)
 7. «Alone Again in the Lap of Luxury» (8.13)
  1. «Now Wash Your Hands»
 8. «Paper Lies»** (5.47)
 9. «Brave» (7.56)
 10. «The Great Escape» (6.30)
  1. «The Last of You»*
  2. «Fallin' From the Moon»
 11. «Made Again»* (5.02)

Bonus-CD[rediger | rediger kilde]

 1. «The Great Escape» (orkestral versjon) (5.18)
 2. «Marouatte Jam» (singel-B-spor) (9.44)
 3. «The Hollow Man» (akustisk) (4.10)
 4. «Winter Trees» (singel-B-spor) (1.47)
 5. «Alone Again in the Lap of Luxury» (akustisk) (2.43)
 6. «Runaway»** (akustisk) (4.27)
 7. «Hard as Love» (instrumental) (6.48)
 8. «Living with the Big Lie» (demo) (5.12)
 9. «Alone Again in the Lap of Luxury» (demo) (3.17)
 10. «Dream Sequence» (demo) (2.36)
 11. «The Great Escape» (spiral remake) (5.48)
  1. «The Last of You»*

All musikk er skrevet av Steve Hogarth, Steve Rothery, Mark Kelly, Pete Trewavas og Ian Mosley. Tekstene er skrevet av Steve Hogarth, med unntak av låtene merket * , som har tekst skrevet av John Helmer, og ** tekst Steve Hogarth og John Helmer.

Personell[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]