Fritz Klein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fritz Klein
Fritz Klein.jpg
Fritz Klein under rettssaken i 1945
Født24. november 1888[1]Rediger på Wikidata
CodleaRediger på Wikidata
Død13. desember 1945Rediger på Wikidata (57 år)
HamelnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militærlege, lege, concentration camp guardRediger på Wikidata
Parti Nationalsozialistische Deutsche ArbeiterparteiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Romania, Østerrike-UngarnRediger på Wikidata

Fritz Klein (født 24. november 1888 i Feketehalom i daværende Østerrike-Ungarn, henrettet 13. desember 1945 i Hameln i Tyskland) var en tysk nazistisk leirlege og dømt krigsforbryter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Fritz Klein i likhaugen. Etter befrielsen av Bergen-Belsen ble tyskerne der beordret til å begrave døde fanger.

Bakgrunn og yrke[rediger | rediger kilde]

Klein ble født i det som nå er Codlea i Romania. Klein ble ansett som Volksdeutscher, etnisk tysker. Han var en av de såkalte Siebenbürgen-sakserne som befolket store områder der. Han tok sin legeeksamen ved universitetet i Budapest kort etter å ha tjenestegjort i første verdenskrig i den ruimenske hær. Deretter tjenestegjorde han som lege i Transilvania.

Annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I 1939 ble han som rumensk borger innkalt i den rumenske hær, og etter utbruddet av krigen med Sovjetunionen i 1941 tjenestegjorde han i saniteten på Østfronten.

I mai 1943 gikk den rumenske diktatoren, marskalk Ion Antonescu, etter Hitlers ønske, med på å dimittere etnisk tyske fra den rumenske hær, og de ble direkte innkalt til tysk krigstjeneste. Slik ble Klein soldat i Waffen-SS og postert i Jugoslavia.

I desember 1943 kom han til Auschwitz som leirlege. Først var han i kvinneleiren i Birkenau. Deretter var han i sigøynerleiren. Han deltok i mange seleksjoner på perrongen når fangetransportene rullet inn.

Ett år senere ble han forflyttet til Neuengamme og i januar 1945 kom han til Bergen-Belsen.

Rettssak, henrettelse[rediger | rediger kilde]

Da konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen ble befridd av de allierte i april 1945, ble Klein arrestert, og etterhvert ført til Lüneburg for å stilles for retten i Belsenprosessen. I retten fikk Klein spørsmålet om hvordan han kunne rettferdiggjøre sine gjerninger i egenskap av lege. Klein svarte: «Legeeden anmoder meg å fjerne en koldbrannsinfeksjon fra et menneskes kropp. Jødene er koldbrannsinfeksjonen på menneskehetenes kropp. Derfor fjernet jeg dem».[2]

Fritz Klein ble dømt til døden for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten og ble henrettet ved henging den 13. desember 1945. Sammen med Klein hengte man også Josef Kramer, Peter Weingartner, Franz Hössler, Juana Bormann, Irma Grese, Elisabeth Volkenrath, Karl Francioh, Anchor Pichen, Franz Stofel og Wilhelm Dörr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 3. mai 2014
  2. ^ Coady & Sampford 1993, s. 157

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Business, Ethics, and the Law (engelska). Annandale, New South Wales: The Federation Press. 1993. ISBN 1-86287-105-1. 
  • Das Personenlexikon zum Dritten Reich (tyska). Frankfurt am Main: Fischer Taschenbuch Verlag. 2007. s. 314. ISBN 978-3-596-16048-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]