Fredrik Haslund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrik Haslund
Født27. feb. 1899[1][2]Rediger på Wikidata
Moss[1][3]Rediger på Wikidata
Død30. des. 1961[1][2]Rediger på Wikidata (62 år)
Oslo[1]Rediger på Wikidata
Søsken Nini Haslund GleditschRediger på Wikidata
Parti ArbeiderpartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Fredrik Haslund (født 27. februar 1899, død 30. desember 1961) var aktiv i arbeiderbevegelsen, arbeiderparti-mann og sekretær i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Han er særlig kjent for under den tyske invasjonen av Norge i april 1940 å ha ledet den såkalte gulltransporten som brakte Norges gullreserver i sikkerhet i Storbritannia.

Haslund var utdannet ingeniør i Tyskland. Rett etter avsluttet eksamen vendte han i 1921 tilbake til Norge med langt framskredet tuberkulose. Under den spanske borgerkrigen var han aktiv i Den norske hjelpekomite for Spania. Han var sammen med Karl Evang, Albert Raaen og Neimi Lagerstrøm Spaniakomiteens representant under arbeidet med opprettelsen av Norsk Folkehjelp i 1939. Han var også kontorsjef i Tiden Norsk Forlag. I 1937 ble han sekretær i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940 fulgte Haslund med stortingsmedlemmene under evakueringen til Elverum. Etter at Elverumsfullmakten ble vedtatt og Stortinget oppløst, valgte han å følge med kongen, kronprinsen og regjeringen videre som sjåfør og ordonnans. Den 17. april ble han av finansminister Oscar Torp utpekt til å lede evakueringen av Norges gullbeholdning til Storbritannia. Gullreservene var da allerede brakt i midlertidig sikkerhet i Norges Banks lokaler på Lillehammer.[4] At man faktisk lyktes med å bringe gullet til Storbritannia må i stor grad tilskrives Haslunds handlekraft og evne til å improvisere.[trenger referanse]

Gullet ble fraktet med tog til Åndalsnes, hvor Haslund møtte sin søster Nini Haslund Gleditsch og hennes mann Kristian Gleditsch. Begge fulgte med gulltransporten videre til Tromsø, Kristian Gleditsch etterhvert som Haslunds nestkommanderende.

Den 20. mai 1940 fulgte Haslund med de siste 18 tonn gull over til Storbritannia ombord i krysseren HMS «Enterprise».

Da det senere samme sommer ble besluttet å bringe gullreservene videre til USA, sto Haslund sammen med Ole Colbjørnsen for planleggingen av transporten i samarbeide med Bank of England. Den 15. juni fulgte han deler av gullbeholdningen over Atlanterhavet, ombord på MS «Bomma». Skipet ankom Baltimore den 28. juni.

Etter å ha fulgt gullet til Federal Reserve Bank of New York og Bank of Canada i Ottawa og avgitt rapport til norske myndigheter, ble Haslund værende i USA. Under resten av krigen ledet han velferdsarbeidet for norske sjømenn i USA. I 1947 ble han velferdssjef for den norske handelsflåten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nini og Kristian Gleditsch: Glimt fra kampårene, Dreyer, 1954
  • Nini Haslund Gleditsch: Vær utålmodig, menneske, Gyldendal, Oslo, 1980
  • Asbjørn Øksendal: Gulltransporten, Aschehoug, Oslo, 1974
  • Per Arnt Harnes: Gulltransporten – dramaet dag for dag, Romsdal sogelag, 2006

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Nordisk Tidende, «Fredrik Haslund, 62, død i Oslo», utgitt 4. januar 1962[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Slekt og Datas Gravminnebase, besøkt 27. august 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Folketellingen i Norge i 1910[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Øksendal, Asbjørn (1974). Gulltransporten 9. april 1940. Aschehoug. ISBN 82-03-06336-5.