Watergate-skandalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Watergate Complex i Washington D.C., hvor Det demokratiske partiet hadde sitt hovedkvarter i 7. etasje. Innbruddene og avlyttingen ble monitorert fra motsatt side av gaten, i rom 723 i den 9 etasjer høye Howard Johnson Motor Lodge som man ser nede til venstre. Oppe til høyre ser man Kennedy Center som en lav hvit bygning.

Watergate-skandalen, eller Watergate-saken[1], var en politisk skandale i USA som i 1974 førte til at president Richard Nixon gikk av. Det begynte 17. juni 1972 da fem menn brøt seg inn i Det demokratiske partis hovedkvarter i Watergate-bygningen med den hensikt å installere overvåkningssystem i hovedkvarteret, blant annet mikrofoner og avlytting av telefoner. De ble tatt på fersk gjerning, og alle fem arrestert. Etter at det ble kjent at alle de fem som brøt seg inn hadde jobbet for CIA eller FBI, begynte mange å mistenke at dette kunne involvere personer som satt høyt i systemet, men ikke mange trodde selveste presidenten var involvert.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det var to reportere som viste spesiell interesse, Bob Woodward og Carl Bernstein fra avisen The Washington Post. I løpet av perioden 1972–1974 jobbet de med å oppklare Watergate-saken mens USA og resten av verden fulgte med. De hadde et stort nettverk av kilder på lag, og de fikk også hjelp av den mystiske kilden Deep Throat, som ikke avslørte identiteten sin før 31. mai 2005, da tidligere FBI-agent W. Mark Felt stod frem. Dette ble etterpå bekreftet av Bob Woodward. Til slutt pekte alle bevis mot Det hvite hus, mot Richard Nixon og hans stab.[2]

Det ble kjent at Nixon hadde tatt opp alle samtaler om Watergate-saken på bånd og ble presset av høyesterett til å overlevere disse båndene til etterforskning. Nixon overleverte en del av båndene, men noen nektet han å gi fra seg. Det hele endte i at Richard Nixon erklærte 8. august at han kom til å gå av, som han gjorde neste dag. Ved å gjøre dette slapp han å bli stilt for riksrett og kunne kjempe for å beholde båndene som privatperson. Visepresident Gerald Ford tok over som president og han benådet Nixon og sørget derfor for at han slapp all tiltale. Richard Nixon var den 37. presidenten i USA, men den første som noensinne har gått av som president midt i en termin.

Ved at selve presidenten hadde blitt nærmest sparket ut av Det hvite hus, ble det bevist at selv ikke han står over loven. Mange mener dette har fungert positivt med tanke på at det etterpå har vært vanskeligere å drive med korrupsjon og bruke ulovlige hjelpemidler som president. På den andre siden skapte Watergate tanker og ideer om at det amerikanske presidentskapet var fullt av korrupsjon og kriminelle.

Richard Nixon kommer mest sannsynlig til å bli husket mest for Watergate-skandalen. I sin avskjedstale sa han følgende: «Only if you have been in the deepest valley, can you ever know how magnificent it is to be on the highest mountain».[3][4]

Woodward og Bernstein fortalte sin historie i boken Alle presidentens menn fra 1974. Denne ble filmet og lansert to år senere med samme tittel og hadde Robert Redford (Woodward) og Dustin Hoffman (Bernstein) i hovedrollene.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sirevåg, Torbjørn (13. mars 2015). «Watergate-saken». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 1. januar 2019. 
  2. ^ «Watergate-skandalen: To journalister feller Richard Nixon». Historie no. 16. juli 2015. Besøkt 1. januar 2019. 
  3. ^ Sandberg, Hallvard (9. august 2014). «40 år siden Richard Nixon gikk av». NRK. Besøkt 1. januar 2019. 
  4. ^ «AllPolitics - President Richard Nixon's Final Remarks At The White House». edition.cnn.com. Besøkt 1. januar 2019. 
  5. ^ «Alle presidentens menn - 1976». Filmweb.no (norsk). Besøkt 1. januar 2019.