Haley Joel Osment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haley Joel Osment
Født10. apr. 1988[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (36 år)
Los Angeles
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, fjernsynsskuespiller, teaterskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedTisch School of the Arts
Flintridge Preparatory School
FarEugene Osment
SøskenEmily Osment
NasjonalitetUSA
Aktive år1992
Nettstedhttp://www.kidactors.com/haley/
IMDbIMDb

Haley Joel Osment (født 10. april 1988 i Los Angeles i California i USA) er en Oscar-nominert amerikansk skuespiller.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Osment var student ved Flintridge Preparatory School i La Cañada Flintridge i California. Som barn var han med i mange idretter, blant annet basketball, fotball, bryting og golf. Osments karriere som skuespiller begynte da han var fire år gammel, da moren tok ham med til en butikk som nylig hadde åpnet, der en talentspeider var på jakt etter nye mulige skuespillere. Etter en rekke roller i fjernsyn og film tidlig på 1990-årene, inkludert en mindre rolle i filmen Forrest Gump fra 1994 som sønnen til karakteren til Tom Hanks, ble Osment anerkjent for sin rolle som Cole Sear i filmen Den sjette sansen fra 1999 som gjorde ham fortjent til en nominasjon for Academy Award i kategorien beste mannlige birolle.

Barneskuespiller[rediger | rediger kilde]

Gjennom store deler av 1990-tallet hadde Osment regelmessige eller tilbakevendende roller i flere forskjellige TV-serier, deriblant The Jeff Foxworthy Show og den siste sesongen av Murphy Brown, der han erstattet Dylan Christopher som Murphys sønn, Avery. I tillegg hadde han en rekke gjesteopptredener i TV-programmer som Walker, Texas Ranger der han spilte et barn som dør av aids, The Larry Sanders Show, Touched by an Angel, Chicago Hope, The Pretender, og en episode av Ally McBeal som heter «Engler og luftskip», der han spilte et barn som dør av leukemi.

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Senere hadde han ledende roller i flere høyt profilerte Hollywood-produksjoner, inkludert Pay It Forward og A.I. kunstig intelligens. Han er også kjent for å gi sin stemme til seriens hovedperson Sora og skurken Vanitas i videospillserien Kingdom Hearts. Haley Osment er også broren til Emily Osment, som er kjent for sin rolle som Lilly i Hannah Montana. Osment har lånt bort sin stemme til flere animerte filmer, som The Country Bears, Ringeren i Notre Dame II og The Jungle Book 2. I 2003 spilte han i actionfilmen Secondhand Lions.

Osmont spilte hovedrollen i filmen Bogus fra 1996, der han spilte mot Whoopi Goldberg og Gérard Depardieu, og han spilte i TV-filmen The Lake i 1998, sammen med Yasmine Bleeth. En av Osments setninger i The Sixth Sense «Jeg ser døde mennesker», ble et populært slagord og ble ofte gjentatt eller parodiert i mange TV-programmer og i andre medier. Han gjorde flere mindre gjesteopptredener i den animerte TV-serien Family Guy i 2000.

Osment gjorde sin Broadway-debut på Belasco Teater i november 2008, der han spilte rollen som Bobby, en ung heroinmisbruker. Osment spiller gitar og piano. I 2007 studerte han ved New York Universitys Tisch School of the Arts, der han ble uteksaminert i 2010. Osment er en ivrig golfspiller som begynte å spille i en alder av syv år. Han spilte for det amerikanske laget i All Star Cup 2005, under lagleder Mark O'Meara, og han deltok under den årlige Michael Douglas & Friends Celebrity Golf Tournament.

Osment var involvert i en bilulykke den 20. juli 2006, der han veltet bilen sin mens han kjørte i nærheten av sitt eget hjem. Ulykken resulterte i et brukket ribben, brukket høyre skulderblad, samt flere kutt og rifter. Osment ble den 19. oktober 2006 dømt for kjøring under påvirkning av alkohol og besittelse av narkotika. Han ble dømt til tre års prøvetid, 60 timer med rehabilitering og en bot på 1500 dollar, og han måtte gå i møter hos Anonyme Alkoholikere over en seks måneders periode.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 29. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID osmenth[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID 310215, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-ID 480893, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]