Hopp til innhold

Finanstilsynet (Norge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Finanstilsynet»)
For Finanstilsynet i Danmark, se Finanstilsynet (Danmark)
Finanstilsynet
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1986[1]
Org.nummer840747972
DirektørPer Mathis Kongsrud
HovedkontorRevierstredet 3, Oslo
UnderlagtFinansdepartementet
Ansatte 285 (2013)[2]
Nettstedwww.finanstilsynet.no

Finanstilsynet (frem til 21. desember 2009 Kredittilsynet) er en norsk statlig etat som fører tilsyn med foretak og markeder for å bidra til finansiell stabilitet og velfungerende markeder. Finanstilsynet er et selvstendig myndighetsorgan som arbeider med utgangspunkt i lover og vedtak fra Stortinget.

Finanstilsynet deltar også i et internasjonalt samarbeid. Dette er viktig for å kunne føre et relevant og effektivt tilsyn med en stadig mer integrert finanssektor.

Tilsynets jurisdiksjon omfatter banker, finansieringsselskaper, kredittforetak, forsikringsselskaper, pensjonskasser, verdipapirforetak, verdipapirfondsforvaltning og markedsadferd i verdipapirmarkedet, børser og autoriserte markedsplasser, oppgjørssentraler og verdipapirregistre, eiendomsmeglingsforetak, inkassoforetak, regnskapsførere og revisorer.

Bjørn Skogstad Aamo var direktør i Kredittilsynet fra 1993 til åremål gikk ut våren 2011. Morten Baltzersen tiltrådte som finansdirektør fra 15. august 2011[3], og gikk av i august.2023 hvor han ble erstattet av Per Mathis Kongsrud.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Styret i Finanstilsynet har det overordnede ansvaret for virksomheten. Finanstilsynet ledes av finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud. Tilsynet er inndelt i fire avdelinger og en kommunikasjonsstab. Avdelingene er igjen delt inn i seksjoner som ledes av en seksjonssjef.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]