Fallout

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fallout
Orig. Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game
Utvikler Interplay
Utgiver Interplay
Plattform DOS, Windows, Macintosh
Utgivelse 1997
Sjanger Role-Playing Game
Modus Enspiller
Aldersgrense ESRB: Mature, ELSPA: 15+
Mediaformat 1 CD
Systemkrav Intel Pentium 90 CPU; Microsoft Windows 95 eller høyere, or DOS 5.0 eller høyere; 16MB RAM; 2x CD-ROM drive; DirectX 3.0a (om du spiller på Windows); 1 MB VESA-compliant SVGA grafikkort; Sound Blaster kompatibelt lydkort
«Fallout» er engelsk for radioaktivt nedfall.

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game er det første spillet i Falloutserien, utviklet og utgitt av Interplay i 1997. Spillet skulle egentlig bruke Steve Jackson Games sitt GURPS-system, men avtalen falt gjennom, sannsynligvis da Steve Jackson så hvor voldelig spillet var. Fallout blir sett på som ett slags "etterkommerspill" av CRPG sitt Wasteland fra 1987. Det er noen få referanser til dette spillet i Fallout som hardbarka fans vil merke ganske kjapt.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Figurens Attributes[rediger | rediger kilde]

Attributes[rediger | rediger kilde]

Fallout bruker et Character Creation System som har fått navnet SPECIAL. SPECIAL er et akronym, og står for Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility og Luck. Dette er de syv grunnleggende attributene i spillet. De brukes til å bestemme hvilke ferdigheter og perks figuren din får.

Ferdigheter[rediger | rediger kilde]

Det finnes 18 forskjellige skills i Fallout, rangert fra 0 til 200 %. Startverdiene for disse ferdigheten når man begynner spillet, på level 1, avgjøres i henhold til hvordan du fordelte dine poeng under SPECIAL, men størsteparten av ferdighetene havner nok under 0 til 50 %. Hver gang spilleren går opp ett nivå, får han "skill points", eller ferdighetspoeng, som han kan bruke for å forbedre sine ferdigheter. Antallet poeng han får er 5 poeng + det dobbelte av hans Intelligence. Spilleren kan velge å "tagge" tre av de atten ferdighetene, og disse vil forbedres dobbelt så raskt som de andre.

  • 6 Combat ferdigheter: Small Guns, Big Guns, Energy Weapons, Unarmed, Melee Weapons, Throwing.
  • 8 Aktive ferdigheter: First Aid, Doctor, Sneak, Lockpick, Steal, Traps, Science, Repair.
  • 4 Passive ferdigheter: Speech, Barter, Gambling, Outdoorsman.

Bøker funnet i spillverdenen kan også forbedre noen av ferdighetene permanent, men disse bøkene er meget sjelden tidlig i spillet. Etter en ferdighet har nådd en grense, kan man ikke forbedre denne ferdigheten gjennom bøker lenger. Noen NPCer kan også forbedre ferdighetene gjennom trening. Hvor høyt en ferdighet kan nå, påvirkes av spillerens attributer – en spiller med lav Intelligence greier ikke å få Science så høyt som en spiller med høy Intelligence.

Noen ferdigheter kan også forbedres ved å utruste seg selv med enkelte gjenstander. Det finnes også stimulerende middel som en kan konsumere som kan øke ferdighetene for en periode. Disse kan også slå tilbake gjennom avhengighet. Ettersom ferdigheter stiger i grad, vil det koste flere ferdighetspoeng å oppgradere disse.

Traits og Perks[rediger | rediger kilde]

Når man lager en figur, kan spilleren velge mellom to valgfrie traits for sin figur. Dette er spesielle bakgrunnshistorier for figuren. Disse har stor effekt på spillet. De inneholder vanligvis en positiv og en negativ effekt. Man finner dem under "Perks" i menyen. Når man har valgt et Kjennetegn, er det umulig å endre, med unntak om man tar en Perk ved navn "Mutate", som lar en endre Kjennetegn EN gang.

Perks er spesielle elementer i levelling-systemet. Hver tredje level, (eller fjerde om figuren har valgt "Skilled" Kjennetegnet) får spilleren velge en Perk. Disse gir spesielle effekter, som man ikke kan få ved å bare levle opp figuren, som for eksempel å la spilleren gjøre mer pr. runde. I motsetning til Kjennetegn har Perks bare positive effekter.

Plott[rediger | rediger kilde]

Setting[rediger | rediger kilde]

Spillet er satt i en post-apokalyptisk verden, som en følge av The Great War, en atomkrig som varte i to timer den 23. oktober 2077. Før denne krigen fant Ressource Wars sted, og det var i denne perioden at Forente Nasjoner ble oppløst, samt at en pest sveipet over Amerika og gjorde folket der paranoide. Canada ble også angrepet av Amerika.

Spillet finner sted i California, 2161. Spilleren begynner i Hvelv 13, hvor han får i oppdrag å finne en erstatning for hvelvets ødelagte vannchip, en maskin som har som oppgave å rense drikkevannet. Overseeren i hvelvet gir spilleren en PIPBoy 2000, som følger med på kartet, quests og diverse aspekter ved spillet.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Hovedperson[rediger | rediger kilde]

Spilleren, eller hovedpersonen, i Fallout er en innbygger i et statsbygd Hvelv, Hvelv nummer 13. I senere spill blir hovedpersonen referert til som the Vault Dweller.

Hovedpersonen er basert på SPECIAL-systemet, som ble laget spesielt for Fallout-serien, og brukes i oppføleger også.

Rekrutterbare Spillere[rediger | rediger kilde]

I Fallout kan man finne en del forskjellige NPCer som kan hjelpe hovedpersonen gjennom verdenen. Mens det i senere spill i serien er satt grense på hvor mange du kan få hjelp av om gangen, finnes det ingen grense i Fallout. Det eneste man kan endre med en NPC i Fallout er våpenene, mens alle andre statistikker forblir de samme.

  • Ian finner du i Shady Sands, og er mest sannsynlig den første rekrutterbare NPCen spilleren finner. Han er en erfaren, bereist person som er erfaren med våpen. Han kan bære pistoler og SMGer, og er ikledd en lærjakke.
  • Tandi er også i Shady Sands, men er ikke rekrutterbar før du har reddet henne fra Khanene.
  • Dogmeat finnes i Junktown, utenfor Phil sitt hus. Dogmeat er en hund, og dermed den eneste ikke-menneskelige rekrutterbare NPCen. For å rekrutteres må spilleren enten mate ham en Iguana-on-a-stick eller ha på seg en lærjakke.
  • Tycho bor i Junktown, og var en Desert Ranger før. Kan bruke rifler, shotgun og spyd.
  • Katja kan bli rekruttert i biblioteket i LA Boneyard. Sloss uten våpen, unarmed, eller med pistoler og SMG.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spilleren har 150 dager på seg til å finne Vannchipen, og redde Hvelv 13 fra tørke. Denne grensen på 150 dager kan bli utsatt med 100 dager om spilleren inngår en avtale med handelsmennene i The Hub, om å sende vann til Hvelv 13. Etter å returnere med vannchipen, får spilleren i oppgave å stoppe en hær av mutanter, ledet av en mutant kjent som the Master (tidligere Richard Grey). Master har funnet et virus fra før krigen, Forced Evolutionary Virus eller F.E.V., for å mutere menneskeheten til Supermutanter, og samle dem i det han kaller en perfekt verden, Unity (samhold). Spilleren må drepe ham og sprenge militærbasen Mariposa Military Base, hvor viruset er lagret, og dermed stanse invasjonen før den begynner.

Om spilleren ikke gjør begge disse oppdragene innen 500 dager, vil mutanthæren finne Hvelv 13, og invadere hvelvet. Dette gjør at spillet slutter. Spillet slutter etter 400 dager, om spilleren har avtalt med handelsmennene i The Hub, og dermed gitt bort hvelvets beliggenhet. Man får se en kort filmscene der man ser mutanthæren ta over Hvelv 13, noe man også får se om spilleren går med på å bli med i hæren.

I patchen til versjon 1.1 er tidsfristen for mutanthærens invasjon fjernet, noe som gir spilleren mulighet til å utforske mer.

Spilleren kan drepe the Master eller sprenge militærbasen i hvilken som helst rekkefølge. Når begge disse oppgavene er utført, sendes man direkte til ett filmklipp hvor spilleren har returnert til Hvelv 13. Her blir han fortalt at Spilleren har endret for mye, og at hans tilbakekomst ville hatt en negativ påvirkning for innbyggerne i Hvelv 13. Istedenfor å få noen betaling eller lignende for å ha gjort det han gjorde, forteller Overseeren ham at han blir forvist til ørkenen, for hvelvets beste. Det finnes en alternativ avslutning, (vises kun om spilleren tok Bloody Mess som trait, eller har meget negativ karma), hvor hovedpersonen skyter tilsynsmannen med en håndpistol etter å ha blitt fortalt at han er forvist.

Spillets steder[rediger | rediger kilde]

Hvelv 13[rediger | rediger kilde]

Vault 13 er Vault Dweller sitt hjemsted. Den første questen man får i spillet går ut på å finne en ny vannchip til Hvelv 13. Ingen av innbyggerne får gå ut av hvelvet, takket være hvelvets tilsynsmann, som vil beskytte innbyggerne. Hvelv 13 befinner seg sannsynligvis under Mt. Whitney, ettersom at det ligger omtrentlig i samme området. Hvelv 13 kan også referere til Indian Wells Valley, ettersom at illustrasjonene i spillet ligner meget, og det går rykter om at det ligger en base begravd under fjellet.

Hvelv 15[rediger | rediger kilde]

Hvelv 15 var en gang bebodd av enorme folkemasser, alle av forskjellige ideologier og kulturer. Overbefolkningen og forskjellen i kulturer førte til at fire forskjellige grupper forlot hvelvet. Tre av disse dannet raider grupper, the Khans, the Vipers og the Jackals. Den fjerde bosatte seg i Shady Sands. Hvelv 15 er nå kun bebodd av muterte dyr. Dette er (sannsynligvis) det første stedet spilleren leter etter en ny vannchip, selv om denne ikke befinner seg her.

Shady Sands[rediger | rediger kilde]

En av de tidligere gruppene av innbyggere i Hvelv 15 grunnla en liten by mellom Hvelv 13 og Hvelv 15. Shady Sands ledes av Aradesh, som spør Vault Dweller om å hjelpe dem ved å fjerne en trussel, bestående av Radscorpions rundt byen. I denne byen kan spilleren rekruttere Ian, en bereist mann som kan håndtere et våpen. Man kan også "rekruttere" Aradesh sin datter, ved aldri å returnere henne etter å reddet henne fra kidnapping. En stor stein i midten av byen har inskripsjonen "In remind of hope and peace" (I minne om håp og fred).

Khans Raider Camp[rediger | rediger kilde]

En gruppe raiders kjent som the Khans, under ledelsen av Garl, satt opp leir nær Shady Sands. Tandi, Aradesh sin datter, kidnappes hit, og Vault Dweller får i oppgave å redde henne.

Junktown[rediger | rediger kilde]

Junktown er omgitt av hauger med ødelagte biler, og drives av butikkeieren Killian Darkwater, som også er sheriff og barnebarnet av byens grunnlegger. Porten inn til Junktown er stengt om natten, og det er kun lov å trekke våpen i selvforsvar. Gizmo – eieren av kasinoet i byen – vil ha Killian død, fordi han ødelegger for kasinoet hans. Spilleren kan velge mellom å hjelpe Killian og Gizmo. Her kan man også rekruttere Tycho, en ranger, og Dogmeat, en villhund, til laget sitt. Junktown ligger muligens i Mojave, en liten by hvor Highway 58 og 14 møtes i Southern California, også kjent for å være det originale utskytningsstedet for testturene til Spaceship One (selv om dette skjedde etter at spillet ble laget).

Hub[rediger | rediger kilde]

The Hub er den byen i spillet med flest quests. Det er også en meget kommersiell by. Den er delt inn i flere distrikter. Hver enkelt kontrollert av en sterk gruppe mennesker: Water Merchants, the Crimson Caravan og the Far Go Traders. I denne byen kan spilleren sende vannforhandlere til Hvelv 13, og dermed øke tidsfristen for å finne vannchipen. Stedet the Hub ligger på kan være omtrent hvor Lancaster i California ligger.

Necropolis[rediger | rediger kilde]

En by, muligens bygd på ruinene av Barstow. Kan også være i nærheten av Hesperia/Victorville. Necropolis er overtatt av Ghouls, og er restene etter Hvelv 12. Hvelv 12 ble designet av Enclave, med den hensikt at døren ikke skulle stenges helt, noe som førte til at beboerene ble utsatt for store mengder radioaktivitet, og dermed muterte. Ghoulene deles inn i tre grupper, de som bor på overflaten, Glowing Ones, som er sterkt radioaktive ghouls og utstøtte blant sine egne, og de som bor i kloakken, i undergrunnen. Det er også her spilleren finner vannchipen, mens han observerer et angrep av supermutanter, som kan bli potensielt farlig for menneskeheten.

Boneyard[rediger | rediger kilde]

The Boneyard, også kjent som The Angel's Boneyard, er det som er igjen av Los Angeles. Dette er sannsynligvis en av de byene spilleren besøker sist, og får oppgraderinger for sluttspillsustyr, som Turbo Plasma Rifle og Hardened Power Armor. Man kan også rekruttere Katja her.

Lost Hills Bunker[rediger | rediger kilde]

(Vises som "Brotherhood of Steel" i Pip-Boyen)


Brotherhood of Steel, en organisasjon som har sine røtter i et forskersamfunn sponset av det amerikanske militæret og stat, sitt hovedkvarter. Består av fire nivåer under bakken, med 1 nærmest overflaten og 4 nederst.

The Glow[rediger | rediger kilde]

The Glow er de radioaktive ruinene etter West Tek Research Facility. I tillegg til å være stedet de eksperimenterte i laser- og plasmavåpen, var det her de utviklet FEV og Power Armor. The Glow blir styrt av datamaskinen ZAX. Spilleren får i oppgave av Brotherhood of Steel å hente en holodisk som er igjen etter en død Brotherhood-soldat. Det vanskelige med oppgaven er at The Glow er veldig radioaktiv, og spilleren må konsumere masse anti-radioaktivitetsdop for å overleve.

Mariposa Military Base[rediger | rediger kilde]

Forsøk på FEV, som ble utviklet på West Tek Research Facility, ble utført her. Dette er hvor nye Super-Mutanter blir laget.

The Cathedral[rediger | rediger kilde]

The Cathedral er stedet man finner Children of the Cathedral, en fasade for å dekke over planene til Master. Under katedralen ligger det et hemmelig hvelv, hvor man finner Master.

Utviklere[rediger | rediger kilde]

Utviklerene av Fallout bestod av nesten 100 medlemmer, mange av disse kunstnere. Mesteparten av teamet ble oppløst etter Fallout, men omtrent en tredjedel grunnla da Interplays Black Isle, som utviklet Fallout 2. Noen gikk videre til å jobbe på andre prosjekter, og mange viktige medlemmer gikk ut av Interplay for å grunnlegge Troika Games.

Internasjonale versjoner[rediger | rediger kilde]

I enkelte internasjonale versjoner ble spillet sensurert, blant annet med fjerning av barn fra spillet i Europeiske versjoner (Tyskland og England). Dette var sannsynligvis for å fjerne muligheten å drepe et barn, selv om dette ikke ble fremmet i spillet. I spillet oppfordres en til å ikke drepe barn, men det er likevel mulig. Konsekvensene for å drepe et barn er uvennlige NPCer, Dusørjegere som angriper spilleren regelmessig, og forskjellige NPCer som nekter å bli med på spillerens lag. I tillegg til å være en stor frustrasjon for mange spillere, skapte dette mange bugs i spillet. En patch laget av fans gjeninnførte barn, og fjernet dermed både bugs og sensur.

Tilgjengelighet[rediger | rediger kilde]

Boksutgaver av spillet er tilgjengelig fra tid til annen. Disse består vanligvis av Fallout, Fallout 2 og Fallout Tactics. Det kan også lastes ned av gold members på GameTap, og kan kjøpes for 6 dollar på GOG.com.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]