Fallout 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fallout 2
Fallout 2: A Post Nuclear Role Playing Game
Utvikler Black Isle Studios
Utgiver Interplay
Regissør Feargus Urquhart
Komponist Mark Morgan
Serie Fallout-serien
Plattform Microsoft Windows
Utgivelse 1998
Sjanger RPG
Modus Enspiller
Aldersgrense ESRB: Mature, ELSPA: 15+
Format 1 CD

Fallout 2: A Post-Nuclear Role Playing Game er oppfølgeren av det originale Fallout, og ble utgitt i 1998. Det var utviklet av Black Isle Studios, som innen da var et stort selskap.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Figurens attributer[rediger | rediger kilde]

Attributer[rediger | rediger kilde]

Fallout bruker et system for å skape figurer som har navnet SPECIAL. SPECIAL er et akronym, og står for Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility og Luck. Dette er de syv grunnleggende attributene i spillet. De brukes til å bestemme hvilke ferdigheter og perks figuren får.

Ferdigheter[rediger | rediger kilde]

Det finnes 18 forskjellige ferdigheter i spillet, rangert fra 0 til 200 %. Startverdiene for ferdigheten når man begynner spillet, på nivå 1, avgjøres i henhold til hvordan poeng ble fordelt i SPECIAL. Størsteparten av ferdighetene havner under 0 til 50 %. Hver gang spilleren går opp ett nivå gis ferdighetspoeng, som kan brukes til å forbedre ferdigheter. Antallet poeng er 5 poeng + det dobbelte av intelligence. Spilleren kan velge å "tagge" tre av de atten ferdighetene, og disse vil forbedres dobbelt så raskt som de andre.

  • 6 kampferdigheter: Small Guns, Big Guns, Energy Weapons, Unarmed, Melee Weapons, Throwing.
  • 8 aktivitetsferdigheter: First Aid, Doctor, Sneak, Lockpick, Steal, Traps, Science, Repair.
  • 4 passive ferdigheter: Speech, Barter, Gambling, Outdoorsman.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Det finnes bøker rundt omkring i spillet, og disse kan forbedre ferdighetene Small Guns, First Aid, Science, Repair og Outdoorsman opp til maks 91%. Bøker er sjeldne i begynnelsen av spillet. Vault City og San Francisco er gode steder å finne bøker.

Tool og Lockpick[rediger | rediger kilde]

Lockpicks gjør det enklere å låse opp dører. Merk at alle dører ikke er kodet for bruk av lockpick, og bonusene kan variere. Vanlgivis ligger den mellom 20 og 40%, men kan variere mellom 10 og 50%.

Kjennetegn og perks[rediger | rediger kilde]

Når man lager en figur, kan spilleren velge mellom to valgfrie kjennetegn for sin figur. Dette er spesielle bakgrunnshistorier for figuren. Disse har stor effekt på spillet. De inneholder vanligvis en positiv og en negativ effekt. Man finner dem under "Perks" i menyen. Når man har valgt et kjennetegn, er det umulig å endre, med unntak om man tar en perk ved navn "Mutate", som lar en endre kjennetegn én gang.

Perks er spesielle elementer i nivåsystemet. Hvert tredje nivå, (eller fjerde om figuren har valgt "Skilled" kjennetegnet) får spilleren velge en Perk. Disse gir spesielle effekter, som man ikke kan få ved å bare ta firguren opp et nivå, som for eksempel ved å la spilleren gjøre mer per runde. I motsetning til kjennetegn har Perks bare positive effekter.

Endringer fra Fallout 1[rediger | rediger kilde]

Fallout 2 har et mye bredere spekter av gjenstander, våpen og armering i forhold til Fallout 1. Mesteparten av gjenstandene fra Fallout 1 finnes, men gjerne med andre versjoner som var oppgradet. For eksempel, Minigun fikk nå to andre versjoner også, Avenger og Vindicator minigun. Prisene i butikker steg også, noe som gjorde at man måtte samle mer på gjenstander man fant. I tillegg til gamle, oppgraderte våpen, ble mange nye våpen, til alle forskjellige grener innen slåssing, introdusert. Dette gjorde at ingen enkeltgrener var best. Det ble også lagt til mange flere fiender.

Skills starter mye lavere en i det originale spillet, og de forskjellige skillsene har mer viktighet. Skills som Unarmed, Doctor og Traps ble knapt brukt i Fallout 1, men nå brukes alle til en viss grad. Maksnivået på skill steg fra 200 til 300%. En annen merkbar endring i skills var at man trenger flere skill points for å oppgradere etter at man når 100%, og opp til seks etter 200%. Unarmed ble endret mye, ved å legge til forskjellige typer slag og spark som er avhengige av spillerens nivå og attributer. Flere nye Perks ble lagt til, mens mesteparten av Perks fra Fallout 1 ble beholdt.

Karma fikk selskap av Reputation i Fallout 2. Mens Karma påvirker figuren hele tiden, har Reputation noe å si på hvordan man blir mottatt i en enkelt by. Mens Karma endrer seg av å gjøre gode eller snille ting i hele spillet, så endrer Reputation seg ved å hjelpe en by, vanligvis gjennom subquests. Som i Fallout 1 så reagerer gode og snille NPC-er forskjellig til spilleren i forhold til Karmaen. Spilleren kan også nå forskjellige titler (Gigolo, Made Man, Slaver) basert på sine handlinger. Disse påvirker også hvordan folk oppfører seg mot spilleren.

Rekrutterbare NPC-er var veldig simple i det første spillet, og den eneste kontrollen spilleren hadde over dem var å velge hvilke våpen og når de skulle vente her. I Fallout 2 ble kontrollen over NPC-ene mer sofistikert. De kunne levle opp, velge armor, og få ordre som å springe vekk, heale seg, eller holstre våpenet. NPC-ene hadde også forskjellige personligheter og karakteristikker. Det er også vanskeligere å rekruttere folk, ettersom at de bare blir med basert på karmaen. Noen blir bare med om du har god karma, mens andre om du har dårlig. Andre blir ikke med før du har gjort en quest. Det finnes også en grense på hvor mange du kan rekruttere, basert på spillerens Charisma, samt veldig mange rekrutterbare figurer (over et dusin).

I det originale Fallout løste man vanligvis subquests man fikk i en by, i den byen, mens bare et par tvignte spilleren til å reise. Byene, som var ganske isolerte med unntak av handelsmenn, brydde seg kun om sine egne problemer. I Fallout 2 har byene mye kontakt med hverandre, og med det eneste unntaket i Klamath, vil handlinger i en by påvirke andre, og subquests vil ofte tvinge spilleren til å reise fram og tilbake mellom steder for å drepe fiender og levere meldinger og gjenstander.

Spillets tema var R-rated, med dop og prostitusjon som store elementer i settingen og "Jet" være viktig i et subplot. Bespottelser var også møtt ofter. I løpet av spillet kan spilleren bli med i mafiaen, bli en pornostjerne, gifte seg og deretter skille seg, og i omtrent hver by var den en prostituert en kunne sove med. Slaveri ble også et stort subplot, og spilleren kunne enten bli med Slavers, og jobbe med dem, eller bli med i motstanderene deres (for eksempel New California Rangers) som prøver å bli kvitt slaveri. NPC-er kan bli kjøpt og solgt som slaver i løpet av spillet.

Det er også mye vanskeligere å utføre et Speedrun en det var i Fallout 1. I Fallout 1 kunne spilleren gå rett til Millitærbasen og ødelegge den, for så å reise til the Cathedral og gjøre det samme der. I Fallout 2 kan man ikke nå den siste basen før en databit fra Vault 13 er funnet, og Vault 13 kan ikke bli funnet før man har gjort ett av to quests, noe som gjør at man trenger å slåss mye, som gjør disse oppgavene vanskelige for nye figurer. (Merk: Det er mulig å skrippe Vault 13 og databiten med en dum figur, du kan bruke Psycho for å sette ner Intelligence midlertidig). Også, mens man kan rekruttere allierte for kampen, så kan man ikke ungå den endelige bossen i Fallout 2 – noe som igjen fører til at man må slåss og dermed gjør det vanskelig å utføre en Speedrun. Til tross for disse faktorene, ble spillet slått i løpet av 17:51 på en video publisert hos Speed Demos Archive.

Plott[rediger | rediger kilde]

Setting[rediger | rediger kilde]

På slutten av det originale Fallout blir Vault Dweller sendt i eksil av Overseer i hvelvet hans, fordi han hadde vært så lenge utenfor hvelvet. Siden han ikke kunne reise hjem, reiste han, sammen med villige kompanjonger, lenger nord. Etter hvert startet de sin egen lille landsby, Arroyo, hvor Oregon sannsynligvis en gang var. Tiår har gått siden det originale Fallout, og Vault Dweller er død.

I perioden etter Vault Dweller ble sendt i eksil, har en ny regjering dukket opp. The New California Republic, forkortet til NCR, samler de sørlige byene og sprer seg nordover. En mysterisk organisasjon med den mest avanserte teknologien i spillet dukker opp, under navnet Enclave. I tillegg har dopet Jet dukket opp, og med en avhengighetsrate p ånesten 100% fører det til at mange blir avhengige av dopet, og dermed avhengige av byen New Reno for å få Jet.

Historie[rediger | rediger kilde]

I løpet av 2241, led Arroyo av en sterk tørke. For å møte vanskelighetene ber de eldre i landsbyen etterkommeren av Vault Dweller, referert til som the Chosen One om hjelp, ved å finne ett Garden of Eden Creation Kit (GECK) for landsbyen. GECK er et apparat som de tror kan gjøre Arroyo om til en oase i "the wasteland".

Spilleren får rollen som "den utvalgte", og blir utstyrt med "the Vault Dweller" sin jumpsuit, en RobCo PIPBoy 2000, en Vault 13 vannflaske, og litt penger for å starte oppgaven sin.

Historien i Fallout 2 endrer seg noe avhengig av hvilke valg spilleren gjør. Selger man for eksempel sin venn Sulik som slave velger man side i en konflikt som påvirker spillet. Mulighetene i spillet påvirkes også av evnene og ferdighetene "den utvalgte" har, og er man mann, er oppvakt og har lest medisin kan man få donere sæd i Vault City, og er man i tillegg karismatisk og veltalende kan man få en date med forskningsassistenten.

Dersom spilleren finner det "hellige" Vault 13 er det blitt forlatt. "Den utvalgte" returnerer til landsbyen, og finner ut at de er tatt av "The Enclave", som vi serenere får vite at er restene av Amerikas regjering. Spilleren aktiverer en gammel oljetanker og autopiloten, som tar ham med til Enclave sin base på en offshore oljerigg.

Historien om Vault 13 viser seg å være at det ble fraflyttet, men at alle beboerne ble kidnappet av Enclave og brukt til uttesting av FEV-viruset. De som ville bli igjen i Vault 13 ble drept, og deathclaws ble sendt for å stoppe inntrengere og holde aktivitetene skjult. Spilleren kan oppdage at Gruthar, leder for deathclaw-ene ikke er en så hensynsløs drapsmaskin som man skulle tro. Slik Fallout 2 var i utgangspunktet forhindret en bug spilleren fra å få en lykkelig slutt for Vault 13.

"The Enclaves" plan er at FEV skulle modifiseres og spres via luften, og angripe alt og alle som var genetisk modifiserte gjennom radioaktivitet, og etterlate en "ren" verden.

Spilleren kan og ødelegger oljeriggen, finne en GECK og gjenoopbygge Arroyo. Hver by har sin egen slutt, avhengig av hvilke valg spilleren har gjort. Byen Gecko kan for eksempel bli ødelagt av spilleren eller av Vault City, beboerne kan bli slaver, inngå våpenhvile med Vault City, eller de to byene kan bli allierte. Hva som skjer med karakterer som Harold eller Marcus omtales også til slutt - dersom de lever.[1]

Karakteristikker[rediger | rediger kilde]

Det faktum at man i Fallout 1, 2 og 3 styrer en figur som har vokst opp i et isolert samfunn, passer bra. Dette gjør at spilleren kan være ignorant, og spørre spørsmål om alt, omtrent som det man ville vært. Dette kan også forklare hvorfor kartet nesten er uutforsket når man begynner.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Samling av flere omtaler
Samler Poengsum
GameRankings 87.13%[3]
Metacritic 86/100[2]
Omtaler
Publikasjon Poengsum
GamePro 5/5.[4]
GameSpot 8.8/10[5]
IGN 8.9/10[6]
PC Gamer US 89%[7]

Fans av Falloutserien er ofte delt i sine meninger om Fallout 2. De vanligste klagene ligger i klagene på overdreven bruk av popkultur i spillet, som noen syns virker anstrenget. Andre klager går ut på det overdrevne "voksne" innholdet, som Golden Globes, pornostudioet i New Reno, eller hele New Reno. Mangelen på den atmosfæren man fikk i Fallout, og mangelen på forbedring innen grafikk og gameplay i forhold til originalen. Det har også vært klager på spillet sluttboss, Frank Horrigan.

Andre fans argumenterer med at Fallout 2 overgår Fallout. Med mye mer innhold i spillet, og ingen tidsfrist i hovedquestet som henger over en, gjør at mange fans mener at Fallout 2 er et prima eksempel på hvordan et åpent RPG, som originalen ikke greide oppfylle.

Omtrent alle fans er enige i at Fallout 2 er et moro spill for det det er, men ikke et like stort gjennombrudd som Fallout. Likevel blir Fallout 2 sett på som et av Black Isle Studios bedre RPGer av de fleste kritikerene, og er ganske respektert innen de som holder på med RPG.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://fallout.wikia.com/wiki/Fallout_2_endings
  2. ^ "Fallout 2". From Metacritic. Retrieved December 5, 2008.
  3. ^ «Fallout 2 for PC». CBS Interactive Inc. 
  4. ^ Morris, Daniel (1. januar 2000). «Fallout 2». GamePro. Arkivert fra originalen 5. oktober 2008. Besøkt 5. desember 2008. 
  5. ^ «Fallout 2 Review». GameSpot. 9. desember 1998. Besøkt 22. oktober 2010. 
  6. ^ "Fallout 2" (November 13, 1998). IGN. Retrieved December 5, 2008.
  7. ^ «PC Gamer Online». pcgamer.com. Arkivert fra originalen 16. januar 2000. Besøkt 8. juni 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]