Interplay Entertainment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Interplay Entertainment logo colored.png
BransjeVideospill
Etablert1983i Beverly Hills
LandUSA
Produkt(er)Baldur's Gate serien
Battle Chess
ClayFighter serien
Descent serien
Earthworm Jim serien
Fallout serien
Icewind Dale serien
MDK series
Planescape: Torment
Stonekeep
Wasteland
Grunnlegger(e)Brian Fargo
NøkkelpersonerHerve Caen
(Styreformann og administrerende direktør)
Antall ansatte10 (January 2014)
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Interplay Entertainment er en amerikansk spillutvikler og spillutgiver, grunnlagt i 1983 av Brian Fargo, Troy Worrell, Jay Patel og Bill Heineman.

Interplay er mest kjent for å ha utviklet Fallout og Planescape: Tornment og å ha publisert Baldur's Gate.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sleskapet startet i oktober 1983 som Interplay Productions med Brian Fargo som styreformann. I begynnelsen var selskapet et mer ordinært software-selskap, men etter forhandlinger med Activision fikk Interplay kontrakt på å lage tre illustrerte tekst-baserte eventyrspill for dem. I 1984 kom Mindshadow og i tiden som fulgte lagde Interplay flere rollespill som serien med The Bard's Tale (1985-1988), Wasteland (1988) og Dragon Wars (1989). I 1988 kom også Battle Chess, og Interplay gikk fra å utvikle egne spill til å distribuere andres. I 1995 kom spillet Descent fra Parallax Software, som ble en hit, samt at de utgav en rekke Start Trek-spill.

I 1997 kom egenutviklede Fallout, som var et retro-futuristisk post-apokalyptisk atom-eventyr, og som ble en stor hit. 'Black Isle Studios', en intern utviklingsavdeling, lagde Fallout 2 i 1998. Bare noen måneder etter kom Baldur's Gate, utviklet av BioWare.

I 1998 var den økonomiske situasjonen krevende, og Interplay ble begjært konkurs. For å unngå konkurs bad Interplay sine investorer om penger, noe de fikk og unngikk konkurs. Interplay Productions endret i den forbindelse navn til Interplay Entertainment Corp. Interplay, under Brian Fargo, fortsatte å tape penger, og den Paris-baserte investoren Titus Software overtok majoriteten av aksjene i 2001. Fargo forlot selskapet og startet InXilie Entertainment. I 2002 stoppet NASDAQ handelen med Interplay-aksjer og i 2003 ble Black Isle Studios lagt ned [1]. I 2006 kom en ny konkursbegjæring, og Interplay solgte Fallout merkevarenavnet til Bethesda Softworks.

Juridisk strid i 2003 omkring motoren, utviklet av Snowblind Studios, som ble brukt i Fallout: Brotherhood of Steel og Baldur's Gate, gjorde at Interplay ikke kunne fortsette å bruke den. Snowblind fikk også retten til merkevarenavnet Dark Alliance og Atari fikk merkevarenavnet Baldur's Gate [2]. Flere søksmål fulgte og i 2009 ble de saksøkt av Bethesda fordi de mente Interplays nyutgivelse av "Fallout Trilogien" lignet for mye på Fallout 3 og fordi Interplays utvikling av Fallout Online var i strid med en inngåtte lisensavtale.[3]. Interplay måtte gi alle rettigheter til Bethesda, og etter 31. desember 2013 har Interplay heller ikke lov til å selge de gamle Fallout spillene Fallout, Fallout 2 og Fallout: Brotherhood of Steel.[4]

Spillutgivelser[rediger | rediger kilde]

Dette er ikke noen komplett liste, men heller et sammendrag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]