Interplay Entertainment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Interplay Entertainment logo colored.png
BransjeVideospill
Etablert1983
Datterselskap 14 Degrees EastRediger på Wikidata
Eierandel i Black Isle Studios, BlueSky Software, Interplay DiscoveryRediger på Wikidata
Hovedkontor Beverly HillsRediger på Wikidata
LandUSA
Produkt(er) Baldur's Gate-serien
Battle Chess
ClayFighter-serien
Descent-serien
Earthworm Jim-serien
Fallout-serien
Icewind Dale-serien
MDK-serien
Planescape: Torment
Stonekeep
Wasteland
Grunnlegger(e)Brian Fargo
NøkkelpersonerHerve Caen
(Styreformann og administrerende direktør)
Antall ansatte10 (January 2014)
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Interplay Entertainment er en amerikansk spillutvikler og spillutgiver, grunnlagt i 1983 av Brian Fargo, Troy Worrell, Jay Patel og Bill Heineman.

Interplay er mest kjent for å ha utviklet Fallout og Planescape: Tornment og å ha publisert Baldur's Gate.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet startet i oktober 1983 som Interplay Productions, med Brian Fargo som styreformann. I begynnelsen var selskapet et mer ordinært software-selskap, inntil det fikk kontrakt med Activision om å lage tre illustrerte tekst-baserte eventyrspill for dem. I 1984 kom Mindshadow og i tiden som fulgte lagde Interplay flere rollespill som serien med The Bard's Tale (1985–1988), Wasteland (1988) og Dragon Wars (1989). I 1988 kom også Battle Chess, og Interplay gikk fra å utvikle egne spill til å distribuere andres. I 1995 kom spillet Descent fra Parallax Software, som ble en hit, samt at de utgav en rekke Start Trek-spill.

I 1997 kom egenutviklede Fallout, som var et retro-futuristisk post-apokalyptisk atom-eventyr, og som ble en stor hit. 'Black Isle Studios', en intern utviklingsavdeling, lagde Fallout 2 i 1998. Bare noen måneder etter kom Baldur's Gate, utviklet av BioWare.

I 1998 var den økonomiske situasjonen krevende, og Interplay ble begjært konkurs. For å unngå konkurs bad Interplay sine investorer om penger, noe de fikk og unngikk konkurs. Interplay Productions endret i den forbindelse navn til Interplay Entertainment Corp. Med Brian Fargo som ny sjef fortsatte Interplay å tape penger, og den Paris-baserte investoren Titus Software overtok majoriteten av aksjene i 2001. Fargo forlot selskapet og startet InXilie Entertainment. I 2002 stoppet NASDAQ handelen med Interplay-aksjer, og i 2003 ble Black Isle Studios lagt ned.[1] I 2006 kom en ny konkursbegjæring, og Interplay solgte Fallout merkevarenavnet til Bethesda Softworks.

Juridisk strid i 2003 omkring motoren, utviklet av Snowblind Studios, som ble brukt i Fallout: Brotherhood of Steel og Baldur's Gate, gjorde at Interplay ikke kunne fortsette å bruke den. Snowblind fikk også retten til merkevarenavnet Dark Alliance, og Atari fikk merkevarenavnet Baldur's Gate.[2] Flere søksmål fulgte, og i 2009 ble de to mennene i tillegg saksøkt av Bethesda Software fordi de mente Interplays nyutgivelse av Fallout-trilogien lignet for mye på Fallout 3, og fordi Interplays utvikling av Fallout Online var i strid med en inngått lisensavtale.[3] Interplay måtte gi alle rettigheter til Bethesda, og etter 31. desember 2013 har Interplay heller ikke lov til å selge de gamle Fallout-spillene Fallout, Fallout 2 og Fallout: Brotherhood of Steel.[4]

Spillutgivelser[rediger | rediger kilde]

Dette er ikke noen komplett liste, men heller et sammendrag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «History for Interplay Entertainment Corp.». MobyGames. Besøkt 16. juni 2022. 
  2. ^ EXHIBIT 10.20, SETTLEMENT AGREEMENT,
  3. ^ Bethesda Sues Interplay Over Fallout Trademark Infringement, Michael McWhertor, 11. sept 2009
  4. ^ Parrish, Kevin (10. januar 2012). «Fallout MMO Rights Officially Restored to Bethesda». Tom's Hardware (engelsk). Besøkt 16. juni 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]