Hopp til innhold

FNs generalforsamling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «FNs hovedforsamling»)
FNs generalforsamling
engelskUnited Nations General Assembly
franskAssemblée générale des Nations unies
Grunnlagt1945
SystemFN
PresidentDennis Francis 5.september 2023 til september 2024
Seter193 medlemsstater
2 observatørstater
MøtestedFN-bygningen
Nettstedhttps://un.org/ga
FNs medlemsland

FNs hovedforsamling

FNs generalforsamling, eller FNs hovedforsamling, er et av hovedorganene i De forente nasjoner (FN). Forsamlingen består av alle FNs medlemsland og møtes i ordinære årlige sesjoner ledet av en president valgt av forsamlingen.

Den første sesjonen fant sted 10. januar 1946 i London og talte 51 representanter. I dag møter forsamlingen i ordinære sesjoner i FN-bygningen i New York.

Regulære årlige sesjoner holdes normalt fra september til desember. I tillegg kan forsamlingen innkalles til ekstraordinære sesjoner. Forsamlingens sammensetning, funksjon, myndighet og prosedyrer er nedfelt i FN-charterets kapittel IV.

Vedtak i viktige saker – som freds- og sikkerhetsspørsmål, valg av medlemmer til Sikkerhetsrådet og andre organer, samt budsjettsaker – krever to tredels flertall. Andre saker blir avgjort ved simpelt flertall. Hvert land har én stemme. Prinsippet med at små og store land har lik stemmevekt betyr at en teoretisk koalisjon som til sammen utgjør 8 % av verdens befolkning kan utgjøre et to tredels flertall.

Malaysias Statsminister Mahathir bin Mohamad taler til FNs generalforsamling i 2003.

Generalforsamlingen velger etter forslag fra Sikkerhetsrådet, FNs generalsekretær.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «FN-pakten». FN-sambandet. Arkivert fra originalen 23. oktober 2016. «Generalsekretæren skal utnevnes av Generalforsamlingen etter anbefaling av Sikkerhetsrådet.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]