Liste over Malaysias statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Malaysias statsminister
Perdana Menteri Malaysia
Coat of arms of Malaysia.svg
TypeRegjeringssjef
VirkeområdeMalaysia
Etablert1957
Første
embedsholder
Abdul Rahman
1957–1970
Nettstedwww.pmo.gov.my/
Ismail Sabri Yaakob er nåværende regjeringssjef

Liste over Malaysias statsministre omfatter statsministre i Malaysia fra opprettelsen av embetet i 1957 fram til i dag.[1] Statsministeren er leder for den føderale regjeringen og utnevnes av Yang di-Pertuan Agong (Malaysias konge). Statsministeren utpekes blant parlamentsmedlemmene og er vanligvis lederen for det største partiet.

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti(allianse)
fra til
1 Abdul Rahman
(1903–1990)
Tunku Abdul Rahman 1960.jpg 28. august 1957 15. april 1959 UMNO[2] + PP[3]
2 Abdul Razak
(1922–1976)
Ismail Abdul Rahman.jpeg 15. april 1959 21. august 1959 UMNO + PP
3 Abdul Rahman
(1903–1990)
Tunku Abdul Rahman 1960.jpg 21. august 1959 22. september 1970 UMNO + PP
4 Abdul Razak
(1922–1976)
Ismail Abdul Rahman.jpeg 22. september 1970 14. januar 1976 UMNO + BN[4] fra 1973
5 Hussein Onn
(1900–2000)
Tun Hussein Onn potrait (cropped-1-closeup).jpg 15. januar 1976 16. juli 1981 UMNO + BN
6 Mahathir bin Mohamad
(1925–)
Mahathir 1984 (cropped).jpg 16. juli 1981 30. oktober 2003 UMNO + BN
7 Abdullah Ahmad Badawi
(1939–)
01 Badawi in Maldives (cropped).jpg 31. oktober 2003 3. april 2009 UMNO + BN
8 Najib Razak
(1953–)
Prime Minister of Malaysia, Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak, at Hyderabad House, in New Delhi on January 26, 2018 (cropped).jpg 3. april 2009 9. mai 2018 UMNO + BN
9 Mahathir bin Mohamad
(1925–)
Mahathir 1984 (cropped).jpg 10. mai 2018 24. februar 2020 PPBM[5] + PH[6]
10 Muhyiddin Yassin
(1947–)
Muhyiddin Yassin (51087589446) (cropped).jpg 1. mars 2020 16. august 2021 PPBM + PN[7]
11 Ismail Sabri Yaakob
(1960–)
Ismail Sabri Fumio Kishida 2022 (cropped).jpg 21. august 2021 sittende UMNO + PN

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Malaysia». WorldStatesmen.org. Besøkt 28. juni 2022. 
  2. ^ UMNO, malayisk: Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Forente malayiske nasjonale organisasjon), etnisk malayisk, nasjonalistisk, sosialkonservativt parti
  3. ^ PP, malayisk: Parti Perikatan (Alliansepartiet), nasjonalkonservativt parti
  4. ^ BN, malayisk: Barisan Nasional (Nasjonal Front, konservativt, islamsk-demokratisk parti
  5. ^ PPBM, malayisk: Parti Pribumi Bersatu Malaysia "BBERSATU" (Malayiske forente urfolksparti), sentrum-nasjonalistisk, sosial-konservativt, islamsk-demokratisk, anti-korrupsjonsparti
  6. ^ PH, malayisk: Pakatan Harapan (Håpets allianse)
  7. ^ PN, malayisk: Perikatan Nasional (Nasjonal allianse, sosial-konservativ, islamistisk-demokratisk valgallianse bestående av PPBM, BN, PAS, GBS og PBS