Euklid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Euklid.

Euklid el. Evklid (gresk: Ευ̉κλείδης, Eukleides; født ca. 300 f.Kr., død ca. 275 f.Kr.) var en gresk matematiker fra Alexandria. Hans mest kjente verk er Elementene, som inneholder mange definisjoner, postulater og beviser av det som kalles euklidsk geometri. Hans bruk av aksiomer og bevisførsel har hatt mye å si for den moderne matematikken. Lite er kjent om Euklids liv, og det meste av det som tilskrives ham, stammer fra andre. Det meste av det vi vet om Euklid stammer fra Proklos.

Man tror at Euklid studerte matematikk i Athen, og man antar at Euklid sammen med andre lærde fra middelhavsområdet ble hentet til Alexandria av Ptolemaios I Soter for å delta i stiftelsen av museet og biblioteket i byen (ca. 300 f.Kr). Euklid skal ha vært en dyktig pedagog, og det fortelles at da en rikmann som ville lære matematikk, etter den første timen spurte hvordan han kunne få nytte av det han hadde lært, tilkalte Euklid en slave og sa: «Gi ham tre oboler siden han føler han må tjene på det han lærer»

Euklid skrev også om andre emner en matematikk, f.eks. optikk, men de andre verkene hans er bare delvis bevart.

Historisk person[rediger | rediger kilde]

Euklid ved sine geometriske studier. Relieff fra kampanilen ved domkirken i Firenze laget av Nino Pisano på 13-hundretallet.

Det er vanlig å tilskrive personen Euklid æren for å ha skrevet Elementene, selv om det eksisterer lite historisk belegg for dette. Han blir første gang omtalt av den greske filosofen Proklos på 400-tallet e.Kr. i en oversikt om datidens geometri. Der blir det sagt at Arkimedes i ett av sine arbeid, henviste til Euklid. Er det riktig, betyr det at han må ha levd tidligere enn Arkimedes. Det gir et visst grunnlag til å si at Euklid levde omtrent 300 f.Kr. eller tidligere. Det var da gått hele 600 år frem til at Proklus som den første skriver om han. Siden har det ikke dukket opp nye, troverdige kilder som kan si noe om Euklid som historisk person.

Man kan også tenke seg at Euklid ikke var en enkel person, men at hans navn i stedet representerte en gruppe av matematikere som samlet sammen allerede eksisterende kunnskap om matematikk og geometri. Navnet Euklid kunne de ha tatt for å gi verket mer tyngde da det pekte mot filosofen Euklid fra Megara som på det tidspunktet nøt stor respekt. Av samme grunn er bilder av Euklid opp gjennom årene blitt blandet sammen med bilder av Euklid fra Megara.

Verk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]