Enniscorthy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Enniscorthy
Irsk navn: Inis Córthaidh
800px-Enniscorthy.jpg
LandIrland Irland
Provins:Leinster
Grevskap:Wexford
StatusBy (town)
Befolkning8 964 (2002)
Høyde over havet60 meter
Enniscorthy ligger i Irland
Enniscorthy
Enniscorthy
Enniscorthy (Irland)

Enniscorthy
52°30′07″N 6°33′57″V

Enniscorthy i en bok fra 1837.
Elva Slainey.
Katedralen i Enniscorthy

Enniscorthy er den tredje største byen i Wexford i Irland. Den ligger ved elven Slaney, omkring 24 km nord for Wexford. Det irske navnet Inis Córthaidh består av ordet for «øy», inis, og det man antar er et gammelt personnavn.

Byen ligger ved tidevannsgrensen i elven, hvilket høyst sannsynlig er årsaken til at man grunnla en bosetning der. Elven har gravd ut en dyp kløft som gir et bratt landskap ved byen.

Blant severdigheter i byen finner man St. Aidans katedral, som ble tegnet av Augustus Welby Pugin og regnes som et mesterverk innen nygotikk. Den ble restaurert i 1994. Wexford County Museum har en utstilling av gjenstander knyttet til opprøret i 1798. Det ligger i Enniscorthy Castle, som ble bygget av normannerne. Slottet ble en periode eid av sir Henry Wallop. Etternavnet hans har gått inn i det engelske språk på grunn av måten han behandlet sine arbeidere på – wallop betyr «dask» eller «teve».

Rett utenfor byen finner man Vinegar Hill (irsk Cnoc Fíodh Na gCaor), en liten høyde som i 1798 var opprørernes største leirsted. De kontrollerte derfra Wexford i tretti dager mot en tallmessig sterkt overlegen fiende, inntil de ble beseiret i slaget ved Vinegar Hill den 21. juni. Opprørerne opprettet Republikken Wexford med Beauchamp Bagnell Harvey som president, og Vinegar Hill fungerte som dens «hovedstad». Mange klarte å flykte gjennom en åpning i de britiske linjene, på et sted som har fått navnet Needham's Gap etter den britiske kommandanten general Needham. Et tidligere kloster for Christian Brothers rommer nå et besøkssenter for opprørets historie.

I 1916, under påskeopprøret, fikk Vinegar Hill igjen en plass i irsk opprørshistorie. Enniscorthy Volunteers tok etter ordre fra James Connolly kontroll over jernbanen ved Enniscorthy for å hindre at britiske forsterkninger kom frem til Dublin. Da de fikk ordre om å overgi seg fra Pádraig Pearse valgte de å gjøre dette på Vinegar Hill.