James Connolly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
James Connolly
Statue av Connolly i Dublin

James Connolly (født 5. juni 1868, død 12. mai 1916) var en irsk nasjonalist og fagbevegelsesaktivist. Han var sentral i påskeopprøret, og ble henrettet for sin rolle i dette.

Han var født i en irsk familie i Edinburgh i Skottland. Allerede som elleveåring begynte han som løsarbeider, men utviklet seg på tross av manglende utdanning til en viktig sosialistisk tenker innen den irske fagbevegelsen.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Connolly dannet Irish Socialist Republican Party (ISRP) i 1896, og var en av lederne i den viktige fagorganisasjonen Irish Transport and General Workers Union, sammen med James Larkin. Under Dublin lockout i 1913 dannet han den fagforeningsbaserte militsen Irish Citizen Army (ICA), for å forsvare streikende arbeidere mot overgrep fra politiet. Det endelige målet deres var en selvstendig og sosialistisk irsk nasjon.

ISRP skiftet i 1909 navn til Socialist Party of Ireland (SPI). Da Communist Party of Ireland ble dannet i 1921, så det seg selv som en fortsettelse av ISRP og SPI.

Påskeopprøret[rediger | rediger kilde]

Connolly var skeptisk til ikke-sosialistiske nasjonalistgrupper, som Irish Volunteers og Irish Republican Brotherhood. Men i 1916 ble de enige om å gå til aksjon mot det britiske styret i Irland sammen. Bakgrunnen for at ICA ble invitert til å være med var at Connolly, midt i planleggingen av påskeopprøret, truet med å starte et opprør selv. Dette ville ført til økt britiske beredskap og innkalling av forsterkninger, og påskeopprøret ville ikke kunne gjennomføres.

Opprøret startet den 24. april. Connolly deltok som kommandant for Dublinbrigaden, og dermed de facto kommandant for hele oppstanden. Han ble hardt såret under kampene, og måtte bæres på en seng for å få oversikt.

Etter at opprøret var slått ned ble han sendt til sykehus og deretter stilt for krigsrett og dømt til døden. Han måtte bindes til en stol under henrettelsen, ettersom han ikke kunne stå.

Innvirkning[rediger | rediger kilde]

Ser en på skriftene hans, var han først og fremst en marxistisk tenker. Han var en av de få ledende sosialistene i Den andre internasjonalen som gikk imot all støtte til krigføringen i første verdenskrig.

Også i Skottland hadde Connollys tenkning stor innvirkning, ikke minst på John Maclean, som på lignende vis kombinerte venstreorientert holdning og kamp for nasjonal frigjøring da han grunnla Scottish Workers Republican Party. Etterkommeren av denne gruppa inngår idag i Scottish Socialist Party.

Det står en statue av James Connolly i Dublin, utenfor Liberty Hall, fagorganisasjonens hovedkontor.