Ferns

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ferns (irsk Fearna, og betyr «oretrær», kort for Fearna Mór Maedhóg) er en liten historisk by i nordlige delen av grevskapet Wexford i Irland. Stedet har en befolkning på rundt 900 mennesker. Byen ligger 16 km fra Enniscorthy hvor vegen Gorey til Enniscorthy N11 møter den regionale vegen R745. Ruinene av festningen Ferns Castle ligger i sentrum av byen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utsyn til Ferns fra festningstårnet.

Det er antatt at Ferns ble etablert på 500-tallet da et kloster ble grunnlagt der i år 598, dedikert til Sankt Mogue (Aedan av Ferns) av Clonmore som var biskop av Ferns.[1] Byen ble hovedstad for kongedømmet Leinster da kongene av det sørlige delen av provinsen etablerte deres maktsete her. Den mest kjente eller beryktete var Dermot MacMurrough (Diarmait Mac Murchada) som for evig er den som er knyttet til å be normannere om hjelp i 1169 og således åpnet for den normanniske invasjon av Irland.

Ferns Castle er en anglo-normannisk festning som ble bygget på 1200-tallet av William Marshal, 1. jarl av Pembroke. I dag gjenstår rundt halvparten av festningen. Andre levninger fra byens rike historie omfatter blant annet St Mary's, et augustinsk priorinnekloster som ble etablert av Dermot MacMurrough en gang rundt 1160 og det er antatt at han er gravlagt der. Byen inneholder også katedralen St Edan's og flere keltisk høykors og rester av kors.

Religion[rediger | rediger kilde]

Elven Bann i Wexford ved den gamle broen Milltown Bridge i Ferns

Byen ga navnet til bispedømme Ferns (både romersk-katolsk og den irske kirke). Byens religiøse tradisjoner lever fortsatt gjennom den moderne etableringen av en eremitthytte i Ferms.

Transport[rediger | rediger kilde]

Jernbanestasjonen i Ferns ble åpnet den 16. november 1863, lukket for passasjertrafikk den 30. mars 1964 og for godstrafikk den 3. november 1975 før den endelig ble stengt helt og holdent den 7. mars 1977.[2] Busstrafikken til Bus Éireann for Dublin-Rosslare Europort går derimot gjennom byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Blue Guide, Ireland. Brian Lalor. Side 248. ISBN 0-7136-6130-5
  2. ^ «Ferns station». Railscot – Irish Railways

Kjente fra Ferns[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Ferns-rapporten, den offisielle rapporten i 2005 som svarte på anklager om seksuelt misbruk i den katolske kirke

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]