Blériot XI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blériot XI
Bleriot vinkar.JPG
Informasjon
RolleBlériot XI grundmodell
ProdusentLouis Blériot
Mannskap1 Enkelte modeller 2
Spesifikasjoner
Lengde7,62 m
Høyde2,69 m
Vingespenn7,79 m
Egenvekt230 kg
Vekt (lastet)585 kg
Motorer1 × Gnôme 22-25 hk
Topphastighet75 km/t
Rekkevidde185 km

Blériot XI er et fly som er en videreutvikling av den endekkeren som Louis Blériot brukte ved flyvningen over Den engelske kanal i 1909.

Flyet i bruk[rediger | rediger kilde]

Flyet var et av de mest brukte i tiden før første verdenskrig og satte i årene 1910-1911 en lang rekke høyde-, hastighets- og utholdenhetsrekorder. Fra 1910 fantes Blériot XI-flyet i tjeneste både i Frankrike og Italia. 1912 ble det kjøpt inn et antall Bleriot XI for Royal Flying Corps som ble fordelt til marinen og hæren i England. Under det første krigsåret var Blériot XI de alliertes mest anvendte speidefly. Da Italia gikk med i krigen i 1915 bestod deres militærfly av seks divisjoner utrustet med denne flytypen.

Totalt ble Blériot XI bygget i fem ulike grunnmodeller. Samtlige var utrustet med Gnôme roterende stjernemotor. De skilte seg fra hverandre i detaljer som understell, høyde- og sideror. XI-2 var to-seters, mens XI-3 var tre-seters og utstyrt med en kraftigere motor som utviklet 140 hk.

Bevæpningen kunne være pistol, revolver eller karabin avhengig av besetningens valg av våpen. Det ble gjort visse forsøk på fast bevæpning ved å henge opp 25 kilos bomber på utsiden av flykroppen. Allerede i 1911 prøvde Major Brooke-Popham å montere fast bevæpning på sitt fly, men han ble beordret til å fjerne det.

Norge har hatt et eneste Blériot XI. Det ble anskaffet av Tryggve Gran og brukt til hans flyvning over Nordsjøen i juli 1914. Turen tok 4 timer og 10 minutter og var da ny rekord for Blériot XI. Etter flyvningen ble flyet kjøpt av det som senere ble Hærens flyvevæsen og sammen med fire Farman MF.7 utgjorde det Norges luftflåte ved krigens utbrudd i 1914.

Museale fly og replika[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]