Elizabeth av York

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Elizabeth av York

Elizabeth av York (født 11. februar 1466 i London, død 11. februar 1503 i Tower of London) var Henrik VII av Englands dronning, og moren til Henrik VIII.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i Westminster, og var eldste barn av Edvard IV og hans dronning Elizabeth Woodville (begge hadde barn fra tidligere ekteskap).

Etter hennes fars død og hennes onkels kroning som Rikard III av England gikk det rykter om at Rikard ville gifte seg med hennes så snart hans kone, den alvorlig syke Anne Neville, var død. Det finnes ikke beviser for en slik plan. George Buck hevdet å ha funnet et brev som beskrev dette, men det har gått tapt eller eksisterte aldri. Det har blitt hevdet at det var Elizabeth Woodville som startet ryktene for å sverte Rikard slik at Elizabeth kunne komme på tronen. For at planen skulle kunne lykkes måtte kongen ha hatt en dispensasjon fra kirken til å gifte seg med sin niese.

Elizabeth Woodville arrangerte ekteskap mellom sin datter og Henry Tudor; ekteskapet skulle inngås først når Rikard III var styrtet og Henry hadde tatt makten.

Dronning[rediger | rediger kilde]

I slaget ved Bosworth Field 22. august 1485 falt Rikard, og Henry Tudor kunne krones som Henrik VII. Han utsatte sitt bryllup, og først 18. januar 1486 giftet de seg. Deres første barn, Arthur, prins av Wales ble født 20. september 1486, og Elizabeth ble kronet som dronning 25. november 1487.

Ekteskapet ser ut til å ha vært temmelig godt, og paret fikk syv eller åtte barn:

Deres eldste sønn, Arthur, var prins av Wales og dermed tronarving. Han giftet seg med Catarina av Aragon, datter av Ferdinand II av Aragon og Isabella av Castilla, men døde kort tid etter. Elizabeth ble gravid for siste gang kort tid etter dette. Hun døde på sin 37. fødselsdag få dager etter fødselen; barnet, Katherine Tudor, døde ved fødselen. Hennes andre sønn etterfulgte faren som Henrik VIII; den eldste datteren giftet seg med Jakob IV av Skottland mens den yngste overlevende datteren, Maria Tudor, giftet seg med Ludvig XII av Frankrike.

Henrik VII var kjent som en sparsommelig person, men han gav henne en storslagen begravelse i Westminster Abbey. Han ble senere gravlagt ved hennes side.

Elizabeth av York er den eneste engelske dronning som var datter, kone, søster, niese og mor til en engelsk konge. Hennes portrett er utgangspunktet for den tradisjonelle avbildningen av damen i kortstokker.