Thomas Stanley, 1. jarl av Derby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Stanley, 1. jarl av Derby
Thomas-Stanley-1st-Earl-of-Derby.jpg
Født1. januar 1435
Lathom[1]
Død29. juli 1504 (69 år)
Lancashire
Ektefelle Margaret Beaufort (1472–)
Far Thomas Stanley, 1st Baron Stanley
Mor Joan Goushill
Søsken William Stanley
Barn George Stanley, 9th Baron Strange, Edward Stanley, 1st Baron Monteagle, James Stanley, Edward Stanley, 1st Lord Monteagle, James Stanley
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Kongeriket England

Thomas Stanley (født 1435, død 29. juli 1504) var første jarl av Derby og nominelt konge av Man.

Han klarte gjennom rosekrigene å holde seg inne med alle konger, og fortsatte med det helt frem til sin død. Derby var først gift med Eleanor Neville, søster av Richard Neville, 16. jarl av Warwick. Selv etter at Warwick falt ut av nåde hos kongen talte dette til hans fordel. Senere giftet han seg på nytt med Margaret Beaufort, som var moren til Henry Tudor, Huset Lancaster ledende tronkrever på slutten av krigene.

Rikard III var skeptisk til både Derby og hans bror William Stanley, men til tross for at han i 1483 fikk Derby fengslet i en kort periode, mistenkt for konspirasjon mot kongen, trengte han brødrenes støtte. I slaget ved Bosworth Field var han avhengig av deres tropper, men i det kritiske øyeblikk da Rikard III nærmet seg Henry Tudor skiftet seg side. Tradisjonen forteller at Derby plukket opp Rikards krone etter at kongen hadde falt og satte den på sin stesønns hode. I takknemlighet for hans innsats på slagmarken ble han 27. oktober 1485 utnevnt til jarl av Derby. Hans bror William gikk det ikke like bra med; i 1495 støttet han den falske tronkreveren Perkin Warbeck og ble henrettet for høyforræderi.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Henry Stafford 
Lord High Constable
Etterfølger:
 Edward Stafford 
Forgjenger:
 Ny opprettelse 
Jarl av Derby
Etterfølger:
 Thomas Stanley