Hopp til innhold

Anne av York

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anne av York
Født2. nov. 1475Rediger på Wikidata
Palace of Westminster
Død23. nov. 1511Rediger på Wikidata (36 år)
BeskjeftigelseAristokrat Rediger på Wikidata
EktefelleThomas Howard, 3. hertug av Norfolk (14951511)[1]
FarEdvard IV av England[1][2]
MorElizabeth Woodville[1][2]
Søsken
12 oppføringer
Margaret av York
Catherine av York
Cecilia av York
Maria av York
Bridget av York
Elizabeth av York[1]
George Plantagenet
Edvard V av England[1]
Richard av Shrewsbury, 1. hertug av York[1]
Thomas Grey, 1. marki av Dorset
Richard Grey
Arthur Plantagenet, 1st Viscount Lisle
BarnThomas Howard[2]

Anne av York (født 2. november 1475, død 23. november 1511) var kong Edvard IV av England og Elizabeth Woodvilles syvende barn og hans femte datter.

Anne ble født i palasset i Westminster. Hun var en yngre søster av Elizabeth, Mary, Cecily, Edvard V, Margaret Plantagenet (prinsesse av York) og Richard av Shrewsbury, 1. hertug av York. Hun var også en eldre søster av George Plantagenet, hertug av Bedford, Catherine og Bridget.

Den 18. juli 1479 signerte Edvard IV en avtale med Maximilian I av det tysk-romerske rike. I henhold til avtalen var det meningen at Anne skulle bli giftet bort til dennes eldste sønn, Filip. Avtalen hadde også betingelsen at Maximilian ikke skulle inngå andre kontrakter i de neste tre årene. Maximilian var den eldste sønnen til Fredrik III og hadde en god mulighet for å bli den neste tysk-romerske keiseren. Maximilian var derfor en viktig alliert å binde til seg med ekteskap, men ekteskapsavtalen ble tilbakevist da Edvard døde i 1483 og den ble aldri siden etterfulgt. Filip ble isteden gift med Johanna av Castilla, og ble dermed konge av Spania.

Anne ble således gift med Thomas Howard, 2. jarl av Surrey, den 4. februar 1494. Han var på denne tiden den eldste sønnen og arvingen til Thomas Howard, 2. hertug av Norfolk, med dennes hustru Elizabeth Tilney.

Deres eneste kjente sønn var Thomas Howard (ca. 1496–1508). Det er også hentydninger om to andre sønner, Henry og William, som begge døde i spebarnsalderen, og i tillegg også minst et dødfødt barn. Anne synes å ha vært svakelig og døde kort tid etter den 22. november 1511 og ble gravlagt først ved klosteret Thetford Priory, men etter reformasjonen, sammen med andre medlemmer av Howard-familien, ble hun flyttet til sideskipet i kirken i Framlingham.

Thomas var barnløs enkemann ved hennes død. Han giftet seg senere på nytt med Elizabeth Stafford, datter av Edward Stafford, 3. hertug av Buckingham og Alianore Percy. Da var Thomas Howard en av de mektigste menn i England.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]