Arthur, prins av Wales

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arthur, prins av Wales
Flamsk veggteppe, Katarinas og Arthurs bryllup, ca. 1500

Arthur Tudor (født 20. september 1486 i Wichester i England, død 2. april 1502Ludlow Castle) var eldste sønn av Henrik VII av England og Elizabeth av York. Han fikk navn etter den legendariske kong Arthur, dels for å symbolisere håpet om en ny storhetstid for England, og dels for å fremheve Huset Tudors walisiske røtter.[trenger referanse]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var et sykelig barn.[trenger referanse] Like fullt var han Tudorslektens fremste håp.[trenger referanse] Ved fødselen fikk han tittelen hertug av Cornwall, og 29. november 1489 ble han prins av Wales og jarl av Chester.

Ekteskap, død[rediger | rediger kilde]

Da han var to år gammel ble det arrangert ekteskap for ham med den spanske prinsessen Katarina av Aragón. De giftet seg i november 1501, og reiste til Ludlow Castle ved den walisiske grensen, hvor Arthur hadde sin residens som prins av Wales og president for Council of Wales and the Marches.

Neste vår døde han av feber, muligens på grunn av det fuktige klimaet som hans sykelige disposisjon ikke tålte.[trenger referanse] Medisinere har i senere tid spekulert på om han døde som følge av et utbrudd av hantavirus blant gnagere i Wales.[trenger referanse]

Han ble gravlagt i Worcesterkatedralen, og et minnesmerke, Prince Arthur's Chantry, ble reist der i 1504. Hans yngre bror Henry arvet titlene, og ble i 1509 kronet som Henrik VIII.

Da han døde var det uklart om Arthurs ekteskap med Katarina hadde blitt fullbyrdet. Dette skulle senere få stor betydning for landets historie. Henrik VIII fikk pavelig dispensasjon til å gifte seg med henne, og da han senere søkte om å få ekteskapet annullert brukte han hennes tidligere ekteskap med broren som årsak. Han fikk ikke aksept for dette fra Den katolske kirke, ettersom han tidligere hadde fått dispensasjon med den begrunnelse at hennes første ekteskap ikke hadde blitt fullbyrdet, noe som etter hvert førte til brudd med Roma.

Literatur[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Edward av Middleham 
Prins av Wales
Etterfølger:
 Henry, hertug av Cornwall