Hopp til innhold

Eisack

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eisack
Isarco
Eisack i Bolzano
LandItalias flagg Italia
RegionTrentino-Syd-Tirol
Lengde96 km
Nedbørfelt4 202 km²
Middelvannføring78 /s
StartVed Brennerpasset
  – Høyde1 900 moh.
MunningSamløp med Adige sør for Bolzano
  – Koord.   46°26′28″N 11°18′53″Ø
SideelverRienz
Kart
Eisack
46°26′28″N 11°18′53″Ø

Eisack (italiensk: Isarco) er den største bielven til Etsch i Syd-Tirol og er Syd-Tirols nest største elv. Dens kilde ligger i nærheten av Brennerpasset i 1990 meters høyde, og den munner ut i Etsch i nærheten av Bolzano. Eisack er 96 km lang og har et tilsigsfelt på 4200 km².

Mens dalen til Eisack kort og godt heter Valle Isarcoitaliensk, har den på tysk fra gammelt av to navn: Nord for Brixen – og faktisk forbi Eisackkilden og helt til Innsbruck – heter den Wipptal. Bare mellom Brixen og Bolzano omtales dalen som Eisacktal.

Viktige steder langs Eisack er Sterzing, Brixen, Klausen, Waidbruck og Blumau. Den viktigste bielven er Rienz (italiensk Rienza), som kommer fra Pustertal og møter Eisack ved Brixen.

Eisack er viktig for produksjon av elektrisk strøm og er demt opp ved Franzensfeste, Klausen og Waidbruck.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ifølge moderne språkforskning kan opprinnelsen til elvas navn være en hypotetisk indoeuropesk språkrot hvor es eller is betød vann, også flytende, men at ordet senere fikk den snevrere betydningen «vann i fast form».

Andre elvenavn som kan ha samme språklige opprinnelse:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Egon Kühebacher, Die Ortsnamen Südtirols und ihre Geschichte, bd. 2, Bozen 1995, s. 59-61 (med språkhistoriske forklaringer, utdypende litteratur og dokumentbelegg).