IJssel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
IJssel
IJssel
IJssel ved Velp

Kart over IJssel
IJssel markert med mørk blått

Land Nederland Nederland
Provins Gelderland, Overijssel
Lengde 125 km
Middelvannføring 300 /s
Start Rhinen ved Westervoort, Gelderland
  – Høyde moh.
Munning IJsselmeer via Ketelmeer

IJssel [1] er en elv i Nederland. Med IJssel menes den Gelderse IJssel, ikke å forveksle med elven Hollandse IJssel som ligger øst for Rotterdam.

Satellittbilde over elveløpet til IJssel

IJssel er en forgrening fra Rhinen, ved Westervoort øst for Arnhem. Elven strømmer i nordøstlig retning og munner ut i IJsselmeer via Ketelmeer. Elvens lengde er ca. 125 km.

De viktigste byene ved elven IJssel er Zutphen, Deventer og Kampen. Zwolle ligger strengt tatt ikke ved elven, men ved en sideelv, men blir likevel regnet som en IJssel-by. Historiske tettsteder ved elven er Doesburg og Hattem.

Mellom Deventer og Hattem utgjør elven grensen mellom provinsene Gelderland og Overijssel, mens hoveddelen av elveløpet ligger på Overijssel-grunn. Ovenfor Kampen og det lille tettstedet IJsselmuiden former elven et lite delta av sidegrener, som dog alle er demmet opp.

Merk at navnet IJssel skrives med stor I og J, da dette på nederlandsk ses på som én enkel bokstav (som stammer fra bokstaven Y).

Historie[rediger | rediger kilde]

Sannsynligvis oppstod elven IJssel ca. 12 f.Kr. da den romerske feltherren Nero Claudius Drusus lagde forbindelse mellom Rhinen og Den Gamle IJssel gjennom en kanal som ble kalt Fossa Drusiana. Dette er idag begynnelsen av IJssel. Romerne bygde denne kanalen fordi de ville flytte rikets grense fra Rhinen til Elben (som de ikke lyktes med). De ville bruke Fossa Drusiana for å kunne nå Flevo Lactus (innsjø hvor Flevoland er idag) og IJsselmeer sjøveien.

Øvre delen av elven var opprinnelig De Oude IJssel (den gamle IJssel), som idag er en sidegren som munner ut i IJssel.

Da 13 nederlandske byer ble med i hansaen1400 tallet, fikk IJssel en viktig rolle på disse hanseruter. Idag kan man følge hanseruten ved IJssel til fots eller med sykkel.

IJssel spiller fortsatt i dag en viktig rolle som transportåre, hvor de karakteristiske elvebåtene brukes.

Veluwerally[rediger | rediger kilde]

Hvert år på siste søndag i september holdes Veluwerally på elven IJssel, hvor noen hundre deltakere konkurrerer med kanoer. Man starter ved Rhederlaag (ved Giesbeek og har trajekter til Doesburg (35 km), Deventer (50 km) eller Kampen (100 km).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:IJssel – bilder, video eller lyd

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vedr. skrivemåten, se IJ (bokstav)

Koordinater: 52°35′N 5°50′Ø