Hopp til innhold

Pustertal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pustertal
Del av dalen sett mot øst. Prags-Dolomittene i horisonten.
LandItalias flagg Italia
Ligger vedRienz
Drava
Høyde o.h.722 meter
Kart
Pustertal
46°44′26″N 12°22′10″Ø

Pustertal (italiensk Val Pusteria) er en av Tirols største daler og en av Alpenes viktigste ferdselsårer. Dalen strekker seg i vest–øst-retning fra Brixen og til Lienz. Det italienske delen av Pustertal er også navnet på et distrikt i provinsen Syd-Tirol.

Pustertal er et sjeldent eksempel på en dal som ikke skifter navn ved et pass eller vannskille (se også Wipptal). I vest er Pustertal således dalen til elven Rienz (italiensk Rienza), som drenerer vestover til Eisack (Isarco). I øst er den derimot dalen til Drau (Drava), som drenerer østover til Donau. Vannskillet mellom disse to elvene er ikke noen fjellpass, men et forholdsvis flatt platå (Toblacher Feld).

Siden 1920 er Pustertal delt ca. 4 km vest for Sillian mellom Italia (Syd-Tirol) og Østerrike (Øst-Tirol). Men også dalens vestlige del er overveiende tyskspråklig (92 %).

Viktige tettsteder i Pustertal er, fra vest til øst, Brixen (Bressanone, som ikke ligger i, men ved inngangen til Pustertal), Bruneck (Brunico), Welsberg (Monguelfo), Toblach (Dobbiaco), Innichen (San Candido), Sillian, Mittewald og Lienz. Byene ligger mellom 559 og 1256 moh.

Pustertal begrenses av mektige fjell på begge sider: I nord ligger Sentral-Alpene med Zillertal-Alpene (opptil 3510 m), Hohe Tauern og Defereggengebirge; i syd Dolomittene, som også når over 3000 m. Pustertal har flere sidedaler, de største er Tauferer Ahrntal i nord, og det nesten rent ladinskspråklige Val Badia (tysk Gader- eller Abteital) i syd.

Fra 788 utgjorde Pustertal en gau i Frankerriket. På denne tiden var dalen fremdeles ladinsktalende i vest og slavisktalende i øst. Gauene ble forvaltet av gaugrever, men lite er kjent om hvem disse var før det 11. århundre, da grevene ble stilt av huset Spanheim. I 1091 ble fyrstbiskopen av Brixen innsatt som Pustertals greve av keiser Henrik IV. I løpet av 1200-tallet klarte grevene av Tirol og Görz å overta mesteparten av fyrstbiskopens territorier. Da dette grevskapet ble delt i 1271, falt Pustertal til den görziske linjen og forble ved denne frem til 1500. Dalen omfattet imidlertid en rekke geistlige enklaver som lå under fyrst(erke)biskopene av Brixen (Assling, Bruneck, Val Badia) respektive Freising (Innichen). Disse kom ikke til Tirol før i 1803.

Distriktet Pustertal

[rediger | rediger kilde]
Pustertal / Puster
Del av dalen sett mot øst. Prags-Dolomittene i horisonten.

Kart over Pustertal / Puster
Pustertals beliggenhet i Syd-Tirol

LandItalias flagg Italia
RegionTrentino-Syd-Tirol
ProvinsSyd-Tirol
Ligger vedRienz
Drava
HovedstadBruneck
Areal2071 km²
Befolkning76100 (per 2005)
Bef.tetthet36,7 innb./km²
Høyde o.h.722 meter
Kommuner26
Kart
Pustertal
46°44′26″N 12°22′10″Ø{{#coordinates:}}: kan ikke har mer enn én primærtagg per side

Kommunene i den italienske delen av Pustertal samt dens sidedaler utgjør et forvaltningsdistrikt som heter Bezirksgemeinschaft Pustertal (ladinsk Comunità raionela Puster, italiensk Comunità comprensoriale Val Pusteria). Dets forvaltningssenter er Bruneck.

Distriktet Pustertal har 26 kommuner: