Edward av Middleham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edward av Middleham
Edward of Middleham (geograph).jpg
Fødtca. 1473
Middleham
Død9. april 1484
Middleham Castle
Far Rikard III av England
Mor Anne Neville
Beskjeftigelse Aristokrat
Nasjonalitet Kongeriket England
Utmerkelser Hosebåndsordenen

Edward av Middleham, også kjent som Edward Plantagenet (født ca. 1473, død 9. april 1484) var eneste sønn av Rikard III av England og hans dronning Anne Neville.

Han ble født på Middleham Castle omkring 1473. Slottet hadde tilhørt hans morfar Richard Neville, 16. jarl av Warwick. I 1478, etter henrettelsen av George Plantagenet, 1. hertug av Clarence for høyforræderi fikk han tittelen jarl av Salisbury på livstid; den ville altså ikke gå videre til eventuelle arvinger ved hans død.

Arms of the Prince of Wales (Modern).svg

Etter at hans far ble kronet i 1483 ble han også prins av Wales. Innsettelsen fant sted i York Minster, og samtidige kilder antyder at den ble arrangert i all hast. Det er mulig at han ikke hadde vært i stand til å reise til London for kroningen på grunn av dårlig helse, men at tilstanden hadde bedret seg innen foreldrene nådde det nordlige England.

Året etter døde han plutselig, og Rikard III sto dermed uten noen arving. Selv om en arving ble utpekt etterpå, var tronkravet svekket, og dette åpnet veien frem mot Henry Tudors erobring av kronen i slaget ved Bosworth Field i 1485.

Edward ble gravlagt i sognekirken i Sheriff Hutton, en landsby som familien eide.


Forgjenger:
 Ny opprettelse 
Jarl av Salisbury
Etterfølger:
 Utdødd 
Forgjenger:
 Edward Plantagenet 
Prins av Wales
Etterfølger:
 Arhur Tudor