Hopp til innhold

Anna av Bretagne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anna av Bretagne
Dronning Frankrike og hertuginne av Bretagne
Født25. januar 1477
Nantes
Død9. januar 1514 (36 år)
Blois
BeskjeftigelseKongelig Rediger på Wikidata
EktefelleKarl VIII og Ludvig XII
FarFrans 2.[1]
Frans II av Frankrike
MorMargaret of Foix[1]
SøskenIsabeau of Brittany
BarnSe egen liste
NasjonalitetFrankrike[2]
GravlagtKlosterkirken Saint-Denis
Signatur
Anna av Bretagnes signatur
Våpenskjold
Anna av Bretagnes våpenskjold

Anna av Bretagne (født 25. januar 1477 i Nantes i Frankrike, død 9. januar 1514 i Blois) var monark (hertuginne) av Bretagne og Frankrikes dronning og tidvis regent under to forskjellige konger; Karl VIII av Frankrike og Ludvig XII av Frankrike. Hun var Frankrikes regent ved ektefellens fravær i lange perioder.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Anna var datter av Frans II av Bretagne og Margareta av Foix. Ved farens død i 1488 ble hun regjerende hertuginne i det selvstendige hertugdømmet Bretagne. Frankrike ønsket at Bretagne skulle slås sammen med Frankrike og for å forhindre at det sluttet seg til et annet land gjennom hennes fremtidige giftermål med en annen monark ble landets hovedstad beleiret av franske tropper i 1490. Beleiringen forårsaket nød blant befolkningen som overtalte henne til å kapitulere.

Ekteskap med kong Karl VIII av Frankrike

[rediger | rediger kilde]

I 1491 giftet hun seg med Karl VIII av Frankrike. I ekteskapet fikk hun fire barn som alle døde som spedbarn. Da ektefellen var i krig i Italia i 1494-95 var hun Frankrikes regent. Ektefellen døde i 1498.

Ekteskap med kong Ludvig XII av Frankrike

[rediger | rediger kilde]

I 1499 giftet hun seg med ektefellens etterfølger, Ludvig XII av Frankrike. I ekteskapskontrakten ga hun Bretagne store privilegier. Hun utøvet i tillegg stor innflytelse over ektefellens regjering. Anna av Bretagne var dypt religiøs og oppdro sine barn i den strengeste tro, men hun lot også bygge Frankrikes første ubefestete praktpalass og det var i hennes tid det franske hoffet fikk det raffinement som senere gjorde det berømt.

Hun var Frankrikes regent ved ektefellens fravær i Italia 1499–1503 og 1509–1513 og var dermed Frankrikes reelle hersker i åtte av hans seksten år lange regjeringstid, og hun ble kalt «Dronningregenten».

Anna fortsatte også aktivt og engasjert å regjere Bretagne som en selvstendig stat fra Frankrike. Hun forsøkte å bevare Bretagnes selvstendighet ved å gifte bort datteren med en utenlandsk monark, men dette mislyktes og datteren ble gift med neste franske monark, noe som innebar at det Bretagne ble arvet av det franske kongehuset og ble en del av Frankrike.

Etter Annas død arvet datteren Claude Bretagne, men hun styrte aldri i realiteten.

Barn med Karl VIII

[rediger | rediger kilde]
  • Charles-Orland (1492–1495)
  • Charles (1496–1496)
  • François (1497–1498)
  • Anne (1498–1498)

Barn med Ludvig XII

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 25. september 2012, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]