Dverglavspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dverglavspinner
Nomenklatur
Thumatha senex
Hübner, 1808
Populærnavn
dverglavspinner
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektThumatha
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa og vestlige Asia,
vanligst i det sørøstlige Norge, men finnes nord til Nordland

Dverglavspinner (Thumatha senex) er en av lavspinnerne i familiegruppen bjørnespinnere (Arctiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Dverglavspinner er lys gul-brun eller grå-brun. Vingene er brede og mer avrundet enn hos de andre lavspinnerne. Den har flere mørke, litt utydelige små flekker på hver framvinge. Bakvingene har en flekk hver (diskalflekk). Langs randen av vingene finnes punktrader. Vingene holdes taklagt bak på kroppen i hvile. Vingespennet er mellom 15 og  21 millimeter. Brystet og bakkroppen er lyst brun-grå. Hunnene kropp er kraftig og bredest bakerst, omtrent dobbelt så bred som brystet.

Lavspinnere kan forveksles med flere andre småsommerfugler, kanskje særlig en vikler eller en liten måler. Men de kan skilles fra disse på de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Lavspinnere har også et høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax).

Larvene er ganske kraftige, tett behåret med gråbrune hår. Hårene er arrangert i dusker på hvert ledd. Disse danner rekker av hårdusker bakover kroppen. Utvokst blir den ca. 1,5-2 centimeter lang.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dverglavspinner finnes i åpen løvskog ved våtmark eller fuktige marker. Flygetiden er i juni til begynnelsen av august og den er aktiv om kvelden og på varme kvelder også til midnatt.

Hunnen legger ganske få egg i små grupper.

Larvene lever på ulike lav og levermoser, hovedsakelig på marken, men også på stammer og greiner på trær. De vokser seint og overvintrer halvt utvokst, i en barksprekk eller lignende. Neste vår fortsetter den å vokse, og er utvokst i mai. Eldre larver er vanligvis aktive om natten og gjemmer seg om dagen.

Dverglavspinner tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Puppestadiet tilbringes under en stein eller lignende. Kokongen er løst spunnet og består av noe av larvens hårbekledning. Puppen klekkes etter noen uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Toprikket lavspinner er utbredt i sentral Europa, men mangler i middelhavsområdet. Finnes i nordre Balkan og Tyrkia, østi i Asia til Ural.

Finnes på egnede lokaliteter i det sørøstlige Norge, øst for Kristiansand. Er funnet med noen få funn i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nordland. Finnes i Danmark, og det sydøstlige Sverige og Finland.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Thumatha betyr av uklar betydning eller med terninger. Navnet senex betyr gammel, eldre, og kommer nok fra artenes framvingeunderside, som har en stor mørk midtflekk. På svensk heter den Grågul hinnvinge, på engelsk Round-winged Muslin.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]