Tympanalorgan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tympanalorganet hos Leptophyes punctatissima er den runde eller spalteformete åpningen, på frambeina, litt høyt oppe på leggen.

Tympanalorgan er hørselsorganer hos noen virvelløse dyr. De kan finnes på litt forskjellige steder på kroppen eller på beina.

Det er flere måter å oppfatte lyd, enten med tympanalorgan eller med akustiske sansehår.

Tympanalorganet ligner litt på et øre og er en rund eller spalteformet åpning. Insekter kan oppfatte frekvenser, helt opp mot 200 kHz., det er langt høyere enn hva et mennesker kan oppfatte. Mennesker kan oppfatte lyder med svingninger mellom 15 og 20 kHz).

Løvgresshopper og sirisser har tympanalorganet på frambeina, litt høyt oppe på leggen. Ved å snu på seg kan de også rettningsbestemme hvor lyden kommer fra. Andre har slike hørselorgan på bakkroppen.

Det å kunne høre kan være nyttig på flere måter. For å finne en partner (forplantning), for å unngå fiender eller å oppdage fare. Noen nattaktive insekter, blant annet nattfly, har evnen til å høre lyden fra flaggermus som er på jakt. Like før flaggermusen angriper slipper sommerfuglen seg ned, og unngår å bli spist.