Dovrenettet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tysk høyhastighetstog

Dovrenettet er et planlagt jernbanenettverk mellom Østlandet, Trøndelag og Nordvestlandet i Norge. Aksjeselskapet Norsk Bane AS har arbeidet med prosjektering av dette nettverket siden 1996. Banenettverk er planlagt lagt til følgende fylker: Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal og til Trøndelag. Banen er planlagt som en del av et større høyhastighetsnett og det er prosjektert å få forbindelse med bl.a. Haukelibanen.

Banenettverk skal bl.a. binde Oslo sammen med Trondheim, Steinkjer og Ålesund via Gudbrandsdalen. Å legge traséen gjennom Gudbrandsdalen vil være dyrere enn å legge den til Østerdalen, men inntekstpotensialet for Gudbrandsdalstraséen via Lillehammer, Otta, Dombås og Oppdal er beregnet til å være langt bedre enn alternativet. Det er planlagt nye baner både på øst- og vestsida av Mjøsa, sistnevnte via Hadeland og Gjøvik, førstnevnte via Eidsvoll, Hamar, Brumunddal og Moelv. De to greinene vil også fungere som et ringsamband rundt Mjøsa.

I tillegg planlegges det en 16 km avgrening fra et sted nær Harestua mot Jevnaker og Hønefoss som vil korte ned reisetida mellom Oslo og Hallingdal med 45 minutter, sammenlignet med dagens reisetid. Traséen fra Dombås til Ålesund er planlagt å gå via Vestnes.

Det er planlagt at mange stasjoner i distriktene skal knyttes til banenettet. Dette lar seg gjennomføre på en effektiv måte gjennom kombinasjonen av høy hastighet, hyppige avganger og et fleksibelt stoppemønster.

Høyhastighetsbanen skal være konkurransedyktig med fly og vil bringe passasjerer fra Oslo til Trondheim eller Ålesund på to og en halv time.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]