Dompaper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dompaper
Dompaphann
Dompaphann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pyrrhula
Brisson, 1760
Norsk(e) navn: dompaper
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Finkefamilien
Antall arter: 9
Habitat: skog, fjell
Utbredelse: Asia og Europa
Arter:
  • se tekst

Dompaper (Pyrrhula) er ei slekt med finker (Fringillidae) med ni arter. De fleste artene er hjemmehørende i Asia, men dompapen og azorenedompap fins i Europa. Sistnevnte lever bare på Asorene og er utrydningstruet.

Konglebit er gruppas nærmeste slektning.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Dompapenes nebb er tykt, kort og rundt; spesialisert til å ete knopper. De fleste artene har svart nebb, unntaket er nymfedompap med et gulaktig nebb. Nebbkantene er bøyd innover. De runde nesehullene ligger dypt og er dekt av fjær. Vingene er forholdsvis korte og rekker ikke til midten av den innbuede stjerten. Dompaper har påfallende fargetegninger med hvite-, grå- og svarte fargetoner som står fram fra den rosenrøde, oransje eller okerfargede kroppen. Enkelte arter har svart hette. Alle dompapene har svarte vinge- og halefjær. Brune føtter og den stort sett hvite gumpen er også typisk. Hunnene har mindre utpregede farger enn hannen. Dompapene har knapt noen sang.

Leveområde og utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fleste artene lever i fjellområder, men noen i blanding- og bartreskoger.

Artenes utbredelsesområde er hovedsakelig Palearktis, men noen finnes i Sørøst-Asia. I Skandinavia og Sentral-Europa finnes bare dompap (Pyrrhula pyrrhula), og det er denne arten som har det største utbredelsesorådet.

Forplantning[rediger | rediger kilde]

Redet består av en skålformet del på et tynt underlag av kvister. Eggene er flekkete på en hvit, grønnlig eller blålig grunnfarge. Pardannelsen kan holde ut over hekkeperioden.

Arter[rediger | rediger kilde]

  • Hvitkinndompap, Pyrrhula leucogenis forekommer på de filippiniske øyene Luzon og Mindanao. Kroppsfjærene er brune, de innerste svingfjærne er hos hannen rød og hunnene gul. Ansiktsfargen er som hos de andre artene svart, dekkfjærene på ørene er hvite. Den hvite gumpen er svartrandet.

Disse to artene danner sannsynligvis en superart.

  • Oransjedompap, Pyrrhula aurantiaca forekommer i Kasjmir, nordvest i Himalaya. Fjærdrakten er på over- og undersiden stort sett oransjerød.
  • Rustnakkedompap, Pyrrhula erythrocephala lever ved sin østlige utbredelsesgrense ved Bhutan side om side med oransjedompapen, delvis lever de sympatrisk. Ryggfjærene er grå, mens hodet og undersiden hovedsakelig er oransjerød.
  • Mandarindompap, Pyrrhula erythaca lever i Bhutans fjellskoger til Sentral-Kina og Taiwan. Bare fjærene på brystet og flankene er oransjerøde, de øvrige kroppsfjærene er grå. Den hvite gumpen har et utydelig, svart bånd ved fremre kant.

Disse tre artene forekommer i blandings- og bartreskoger i fjellene i Himalaya. De har en svart ansiktsmaske. Beveger vi oss fra fra vest mot øst finner vi at den oransjefargede delen av fjærdrakten dekker mindre og mindre av kroppen. De tre artene danner til sammen sannsynligvis en superart.

  • Azorenedompap, Pyrrhula murina har et utbredelsområde på bare 60 km² på Pico da Vara øst på øya São MiguelAsorene. BirdLife International anslår populasjonen til 1300 individer. Det er en plump fugl med korte vinger og en lang stjert. Issen, ansiktsmasken, det koniske nebbet, stjerten og vingene er svarte. Ryggen er brun; nakken og overfjærene på stjerten grå. Undersiden er brunrosa. Hannen og hunnen er nesten like, men hannens underside har en noe mer blekrosa fargetone.
  • Dompap, Pyrrhula pyrrhula. Se egen artikkel.
  • P. cinercea og P. griseiventris regnes begge som underarter av P. pyrrhula eller som egne arter.[1] De lever i Sentral-Asia og Det fjerne østen. I Sikhote-Alin lever de sympatrisk uten hybridisering. P. cinercea lever i edelgran- og granskoger i 600 til 1000 meters høyde, P. griseiventris i cembrafuru- og granskoger i over 1000 meters høyde.

Disse fire artene er ei transpalearktisk gruppe dompaper som sammen danner en superart eller en polytypisk art.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vaurie, Amer. Mus. Novit. nr.1788,1956

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]