Cheers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cheers
Generell informasjon
SjangerTv-komedie
Prod.landUSA
Sendeår1982–1993
Sesonger11
Episoder275
Lengde24 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
10 oppføringer
Ted Danson (rollefigur: Sam Malone)
Shelley Long (rollefigur: Diane Chambers)
Nicholas Colasanto (rollefigur: Ernie Pantusso)
Rhea Perlman (rollefigur: Carla Tortelli)
George Wendt (rollefigur: Norm Peterson)
John Ratzenberger (rollefigur: Cliff Clavin)
Woody Harrelson (rollefigur: Woody Boyd)
Kelsey Grammer (rollefigur: Frasier Crane)
Kirstie Alley (rollefigur: Rebecca Howe)
Bebe Neuwirth (rollefigur: Lilith Sternin)
Bak kamera
Skaper(e)James Burrows, Glen Charles, Les Charles
TittelmusikkTheme from the T.V. Show "Cheers" (Where Everybody Knows Your Name)
MusikkCraig Safan
Prod.selskapCharles/Burrows/Charles Productions, Paramount Television Studios
Sending
Periode30. sep. 198220. mai 1993
TV-kanalNBC
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Cheers er en amerikansk sitcom som gikk på NBC fra 1982 til 1993. Seriens handling var lagt til baren Cheers i Boston i USA. Seriens hovedperson er bareier Sam Malone, (spilt av Ted Danson) tidligere alkoholisert playboy og baseballspiller, nå tørrlagt playboy, med stor appetitt på kvinner.

Den vant 28 Emmy-priser mens den gikk.[1]

Hovedperson[rediger | rediger kilde]

Seriens hovedperson er bareier Sam Malone, (spilt av Ted Danson) tidligere alkoholisert playboy og baseballspiller, nå tørrlagt playboy, med stor appetitt på kvinner.

Sam eier baren, med unntak av en periode, etter at han selger baren for å dra på jordomseiling, men båten synker og han kommer tilbake for å jobbe som bartender. Etter en tid, «redder» han selskapet som kjøpte baren og han får kjøpt den tilbake for den symbolske sum av en dollar. Mye av handlingen tar utgangspunkt i Sam sine kvinnehistorier, og ikke minst hans forhold til to av sine arbeidskollegaer Diane og Rebecca, to kvinner han aldri finner helt ut av.

Andre roller[rediger | rediger kilde]

Norm Peterson, (spilt av George Wendt) er en arbeidsløs/kontorrotte som heller bruker dagene og kveldene på Cheers enn å dra hjem til kona Vera. Populær blant de andre gjestene, og hver gang Norm viser seg i døra, skriker ansatte og gjester «Nooorrrmm», med unntak av Diane, som kaller han Norman, og Woody, som konsekvent tiltaler han som Mr. Peterson.

Cliff Clavin, (spilt av John Ratzenberger) postmann, som er stolt av uniformen sin. Han er i slutten av 30-årene men bor fremdeles sammen med moren sin. Irriterer alle med sin interesse for «unødvendige fakta».

Carla Tortelli-LeBec (spilt av Rhea Perlman) er servitrise med et voldsomt temperament. Hun har en hel haug med unger sammen med minst 3 forskjellige menn.

Diane Chambers spilt av (Shelley Long) er en servitrise som havner på Cheers ved en tilfeldigehet, siden det er der forloveden hennes velger å dumpe henne før han går tilbake til kona. Diane er barens intellektuelle alibi, og holder alltid på med et kurs i et eller annet humanistisk fag. Hun er glad i å lese. Innleder et forhold til både Frasier og Sam, men forlater begge ved alteret. Er flere ganger lagt inn på psykiatrisk, og det er der hun treffer Frasier som etter hvert blir fast klientell i baren.

Coach, spilt av (Nicholas Colasanto) er Sams tidligere baseballtrener som blir med på lasset når Sam overtar baren. Coach fikk en ørliten hjerneskade som aktiv spiller, hans spesialitet var nemlig å treffe ballen med hodet, og han har dårlig korttidshukommelse og virker fjern og distre, men Coach er likevel en de kan stole på.

Woody Boyd, spilt av (Woody Harrelson) kommer til baren for å besøke sin pennevenn Coach, men når han kommer dit, er Coach død. Sam trenger en som kan overta etter Coach, og Woody får jobben. Han er samme type som Coach, men er om mulig enda mer naiv.

Rebecca Howe, spilt av (Kirstie Alley). Det er "Becky" som overtar baren når Sam selger for å dra på jordomseiling. Hun regner ikke med å bli i jobben, hun regner det bare som ett skrit på veien mot en lysende karriere, men hun blir værende på Cheers. Istedenfor å stige i gradene, går det nedover. Hun er på bunn når kjæresten hennes bruker henne til å skaffe seg sensitiv informasjon om firmaet hun jobber for, og hun blir oppsagt, men Sam ansetter henne igjen, denne gang som servitrise.

Frasier Crane, spilt av (Kelsey Grammer). Frasier er psykiateren som "reddet" Diane, og han kommer til baren for å hjelpe Sam i en drikkeperiode, men han liker stedet, og blir etterhvert en av stamgjestene. Hans rolle blir viktigere og viktigere, og vi blir også kjent med familien hans: kona Lillith og sønnen Frederick. Han er også hovedpersonen i spin-off-serien Frasier

Kjente fjes[rediger | rediger kilde]

En rekke amerikanske kjendiser innfor idrett og politikk dukker opp som seg selv i løpet av serien. To som også er kjent i Norge er presidentkandidatene Michael Dukakis og John Kerry.

Også en rekke kjente skuespillere dukker opp i biroller blant andre John Cleese, Michael Richards som spilte Kramer i Seinfeld, Leah Remini som spiller Carrie, kona til Doug i Kongen av Queens, Tom Skerritt, Harry Connick jr., kjent som jazzmusiker og som Leo fra Will & Grace, og Lisa Kudrow, kjent som Phoebe fra Venner for livet. Også John Mahoney som senere blir kjent som Frasiers far i serien Frasier dukker opp i to ulike roller, men ikke som Frasiers far.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «CHEERS». Television Academy. Besøkt 25. november 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]