Balboa (dans)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Balboa (også omtalt med kortformen bal), er en swingdans som danses til samme musikkstil som Lindy Hop. Dansen oppsto på 1920-tallet i USA sin vestkyst og fikk navnet sitt da danses popularitet sprang ut på en halvøya i California med samme navn. Hva som er dansens røtter er noe omdiskutert, men både rhumba, charleston og foxtrot har såpass mange likhetstrekk at det er naturlig å tro at alle tre har gitt sin inspirasjon til balboa.

Den originale formen for balboa, ofte kalt «pure bal» danses utelukkende i lukket posisjon, rytmen i dansen er: quick-quick-slow, -quick-quick-slow. Etterhvert utviklet balboa seg til å inkludere en rekke «swing-turer» og ble da kalt «bal-swing», eller bare swing. Man bruker da begrepet «break-away» for å påpeke skille mellom pure bal i lukket posisjon og bal-swing som danses etter man har åpnet opp.

Bevegelsene i balboa er ofte veldig små og det danses veldig tett. Dansen egner seg derfor godt til å danse til meget rask musikk og man kan meste langt høyere tempo uten å bli like sliten som når man for eksempel danser Lindy Hop. Mange danser helst med glatte sko med skinnsåler og jentene har ofte høye heler. Det hjelper til med å skape kontakt mellom jenta og gutten i dansen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Balboa oppsto i California på 1930-tallet og utviklet seg samtidig som Lindy Hop. Navnet kommer fra Balboahalvøyen i Newport Beach, California, hvor dansen ble oppfunnet.

Former[rediger | rediger kilde]

Det er to hovedformer av balboa:

  • Ren balboa: I denne formen danser paret i lukket posisjon gjennom hele dansen.
  • Bal swing: Danserne veksler mellom ren balboa og swing-turer.

Kjente dansere[rediger | rediger kilde]