Rydårboken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rydårboken (latin: Annales Ryenses) er en årbok fra middelalderen fra Ryd kloster ved Flensborg fjord skrevet i siste halvdel av 1200-tallet.

Boken omhandler Danmarks historie fra sagntiden til 1288. Den er utarbeidet som en fedrelandshistorie fra sagntiden til 1288, og gir en kort sammenhengende fortelling om hver konge.

Fra kong Dan til Svend Estridsen har beretningen nærmest krønikeform, men fra og med år 1157 skifter teksten karakter og blir til en årbok. Denne oppbygging følger eksemplet fra Lundeårboken. I begge avsnitt utnyttes eldre kilder (bl.a. fra Saxo Grammaticus og klostrene i Sorø og Colbaz), men det er også en del stoff, som ikke kjennes fra andre steder.

I årboken finnes også den første dokumentasjon av franciskanernes ankomst til Danmark.

Den latinske tekst er kun overlevert i en enkelt avskrift fra middelalderen, mens der kjennes hele tre avskrifter på dansk fra samme tid. De danske tekstene avviker dog en del fra hverandre. Boken har kommet til å spille en vesentlig rolle for yngre årboksarbeider og historieskrivning, f.eks. blir den benyttet av Arild Huitfeldt i hans verk Danmarks Riges Krønike.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]