Steppdans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Steppdans, er en danseform hvor rytmikken i musikken blir understreket eller supplert med glidende eller bankende fotbevegelser. Det er gjerne en uhøytidelig form, ofte med innslag av improvisasjon. Stepp ble ofte brukt som underholdningsinnslag i de gamle Hollywood-filmene. Ordet step betyr «skritt» eller «steg» på engelsk.

Historikk[rediger | rediger kilde]

1900-1940[rediger | rediger kilde]

USA er steppdansens hjemland. Stepping er en annen form for dans utviklet på 40-tallet i USA uten jern under skoene, Steppdansere har jern under skoene. Les historien til Steppdans her. USA, hit kom britiske og irske innvandrere med sine tradisjonelle step-danser og vestafrikanske slaver med sin musikk- og dansekultur. I skjæringspunktet ble det utviklet en særegen dansekunst basert på rytme og musikkglede. Du kan lese mer om Stepping på Google som vi presiserer er en annen danseform.

Steppdans ble scenedans under såkalte minstrel shows som var svært populære i siste halvdel av 1800-tallet. Hvite dansere, som regel irske, farget ansiktet med brent kork for å likne på svarte afrikanere. De danset basert på egne tolkninger av afrikansk dans og musikk, og konkurrerte om å være mest «autentiske». Unge, fargede gutter danset også i minstrel shows. Også de farget ansiktene sorte, med hvite øyne og munn. På 1800-tallet ble dansen kalt buck and wing eller flat foot dance og ordet steppdans, eller tapdance, ble først brukt i 1902.

Steppjernet ble oppfunnet i 1910, da en ung danser i et vaudeville-show ble frustret over at et bråkete publikum ikke hørte lydene fra skoene hans. På den tiden brukte danserne lærsko med tresåler, eller mynter og ølkorker festet til skoene. Danseren fikk faren, som var smed, til å smi tynne metallplater som han kunne feste under skosålene. Bruken av steppjernet spredte seg og er i dag vanlig for alle steppdansere.

1940- og 50-tallet[rediger | rediger kilde]

Da storhetstiden for de store swingorkestrene gikk til ende på 1940- og 50-tallet, sank interessen for stepp.

1990-tallet[rediger | rediger kilde]

På midten av 1990-tallet blomstret interessen for steppdansen opp igjen. Steppdanser og skuespiller Gregory Hines (1946–2003) var en pådriver i så måte.

Utøvere[rediger | rediger kilde]

Steppdans er dans med hovedfokus på fotarbeidet. Bildet viser den afroamerikanske steppdanseren Chazz Young iført tradisjonell bowlerhatt og dress under en forestilling i 2009.

En rekke steppdansere (også kalt steppere) er blitt berømte gjennom populære amerikanske underholdningsfilmer der musikk og dans har vært viktig: Master Juba og Bill Bojangels Robinson med Shirley Temple, Fred Astaire og Ginger Rogers, Gene Kelly, Nicolas Brothers og Jimmy Slyde og Gregory Hines, Savion Glover, Tap Dogs, Brenda Bufalino, Joseph Wiggan, Jason Samuels Smith i nyere tid.

Den internasjonale steppdansdagen[rediger | rediger kilde]

25. mai, Bill Bojangels Robinsons fødselsdag, feires hvert år som den internasjonale steppdansdagen. Dagen feires også i Norge.

Steppdans i Norge[rediger | rediger kilde]

Steppdans undervises på flere danseskoler i Norge, og har siden 1990-tallet utviklet seg til å bli en populær danseform. Oslo Steppdanskompani og At Tickle Toes er begge aktive i å formidle steppdans i Norge.

http://tickletoes.no/steppdans/== Referanser ==


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oxford University Press, The New York Public Library. Kjersti Evensen